Ilustracija / - IZVOR: PIXABAY
20/02/2023 u 23:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučnici objavili koliko čovjek može najduže da živi

Naravno, prosječni životni vijek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promijenila, pojasnio je Ajnmajl

Istražujući podatke oko 75.000 Holanđana čije su godine tačno zabilježene u trenutku smrti, statističari sa univerziteta „Tilburg“ i „Erazmus Roterdam“ utvrdili su maksimalnu gornju granicu životnog vijeka žena na 115,7 godina. Kod muškaraca je životni vijek nešto kraći - 114,1 godina.

To su uzorci iz podataka koji obuhvataju posljednjih 30 godina, rekao je profesor Džon Ajnmajl, jedan od trojice naučnika koji su radili na studiji.

„Naravno, prosječni životni vijek se produžio. Ipak, maksimalna gornja granica nije se promijenila“, pojasnio je Ajnmajl, prenio je „Indeks“.

Ovdje se ne radi o očekivanom životnom vijeku, nego o životnom vijeku koji se koristi za određivanje koliko dugo pojedinac može da živi ako se brine za sebe. Ovi nalazi podudaraju se sa studijom izvedenom u Americi, gdje su istraživači otkrili sličan raspon životnog vijeka.

Naučnici su utvrdili da je maksimalni životni vijek osobe uglavnom u njenim devedesetim i malo je vjerovatno da će se ikada povećati iznad 115. Ali, potvrdili su da se broj ljudi koji su doživjeli 95. u Holandiji u posljednjih 30 godina utrostručio.

Najstarija osoba koja je ikad živjela doživjela je čak 122 godine. Žan-Luiz Kalment rođena je 1875. godine u Francuskoj. Umrla je 1997. Upisana je u „Ginisovu knjigu rekorda“ kao osoba koja je najduže živjela.

Ajnmajlje rekao da će nalazi istraživanja biti objavljeni u narednih mjesec dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:37