/ - SHUTTERSTOCK
26/04/2023 u 16:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Navike zbog kojih treninzi ne daju rezultate

Redovni odlazak u teretanu vjerovatno znači da imate razvijenu rutinu vježbanja, no s vremena na vrijeme je potrebno ponovno procijeniti svoj režim kako biste vidjeli što biste mogli prilagoditi za optimalne rezultate

Ukoliko redovno vježbate i pazite kako se hranite, možda činite neku od ovih pet stvari te zato ne vidite rezultate koje želite.

Redovni odlazak u teretanu vjerovatno znači da imate razvijenu rutinu vježbanja, no s vremena na vrijeme je potrebno ponovno procijeniti svoj režim kako biste vidjeli što biste mogli prilagoditi za optimalne rezultate. Znamo da je vrijeme u teretani dragocjeno, a kako biste ga iskoristili najbolje što možete, pojašnjavamo sedam loših navika koje koče vaš napredak na putu prema fit i zdravom tijelu.

Ne jedete dovoljno ugljikohidrata

Ugljikohidrati su stekli loš ugled kao nešto što treba izbjegavati ako želite biti fit. Istina je ipak suprotna, vaše tijelo treba ugljikohidrate, posebno kada redovito vježbate. Zadovoljiti potrebu za ugljikohidratima jednako je važno kao i unos proteina nakon vježbanja. Glavni izvor goriva za tijelo su upravo ugljikohidrati i potrebno ih je uključiti u obrok nakon vježbanja.

Previše kardio vježbi

Kardio trening je odličan za zdravlje, a znamo da treninzi poput planinarenja, trčanja, kickboxinga i plesa mogu pomoći u mršavljenju, poboljšati imuni sistem, poboljšati zdravlje mozga i zglobova kao i raspoloženje, Ipak, kardio trening ne bi trebao biti jedini ili glavni fokus vježbanja, nego je potrebno stvoriti zdravu ravnotežu.

Ne spavate dovoljno

Jeste li znali da je ključni dio vaše fitness rutine i dovoljna količina sna? Tijelu je potrebno osigurati dovoljno sna kako bi se oporavilo od treninga i svakodnevnog stresa. Posebno treba obratiti pozornost na kvalitetu sna prije i nakon treninga. Dubok san može poboljšati performanse tokom vježbanja jer je to period u kojem se oslobađa hormon rasta. Sagorijevanje masti, izgradnja kostiju, popravak mišića i rast mišića – sve je to potaknuto hormonom rasta.

Preskačete trening s tegovima

Za najbolje rezultate treninga, preporučuje se korištenje utega kao što su bučice, girje i šipke. Trening s utezima ima brojne koristi za organizam, može vam pomoći da povećate snagu, koordinaciju i eksplozivnost. Trening snage s tegovima smanjit će rizik od razvoja zdravstvenih problema kao što su moždani udar, kardiovaskularne bolesti ili srčani udar. Također će vam pomoći isklesati čiste mišiće koji spaljuju dodatnu tjelesnu masnoću tokom dana. Osim toga, radi se i o izrazito svestranim treninzima koje možete često mijenjati kako vam ne bi dosadili.

Radite vježbe samo za određene mišiće

Fokusiranje samo na izolacijske vježbe kao što su pregibi za biceps i nožne ekstenzije još je jedna velika fitness pogreška koju treba izbjegavati. Umjesto toga, većina treninga trebala bi biti posvećena izvođenju složenih pokreta kao što su čučnjevi i zgibovi. Složene vježbe koje aktiviraju više od jedne mišićne skupine istovremeno troše veći broj kalorija, jačaju međumišićnu koordinaciju, povećavaju učinkovitost kretanja i ubrzavaju broj otkucaja srca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:03