/ ILUSTRACIJA - PHOTO BY MINH PHAM ON UNSPLASH
22/04/2023 u 21:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od gomile smeća sakupljenog iz rijeke sagradio sebi kuću

Sav namještaj u kući napravljen je od plastičnih čaša i otpada od slamki

Tople i sunčane dane je možda i najljepše provoditi pored rijeka. Ali smeće koje se nalazi u njima nije prizor kakav volimo da vidimo. A jedan aktivista u Indoneziji je našao način kako da od otpada napravi nešto nevjerovatno.

Možda njegova kuća ne izgleda kao ona iz bajke. Ima samo 12 kvadrata, ali ako vam kažemo da je ona napravljena od plastičnih kesa koje je skupio tokom čišćenja rijeke Bali – da li vam sada zvuči bolje?

"Dobro došli u moj reciklirani mali dom napravljen od 35.000 kesa! Pokazaću vam zašto plastiku koju sakupljamo iz rijeka ne šaljemo na reciklažu i šta sve možemo da uradimo sa njom. Dakle, ovo je bio lični projekat, ali i eksperiment da zaista možemo da napravimo nevjerovatne stvari od smeća", rekao je aktista Gari Benčegib.

U ovim projektima, podrška je veoma bitna. Vlasnik jednog kluba na plaži, riješio je da zajednom sa njim učestvuje u ovoj akciji. Namještaj i dekoraciju za svoj klub napravio je od smeća, prenose Nezavisne.

"To je jednostavan i kreativan proces. Posmatramo otpad svuda oko nas i onda se trudimo da uz pomoć nauke i dizajna napravimo različite elemente i smanjimo ono što ide na deponiju. Na kraju, to nije otpad sve dok ne završi na deponiji", ističe vlasnik bara Sajmon Pestridž.

Sav namještaj u kući napravljen je od plastičnih čaša i otpada od slamki, a energiju koju koristi je solarna. Nakon što je završio svoju kuću, njegova želja je da ovakve kuće pravi za one kojima su prirodne katastrofe uništile dom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SMEĆEKUĆARIJEKA
30. septembar 2023 06:40