/ PHOTO BY ANDRIJANA BOZIC ON UNSPLASH
07/02/2023 u 23:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osam čestih grešaka pri šminkanju i sređivanju

Svi parfemi su napravljeni tako da se nanose na tijelo, jer im se miris usljed toplote tijela širi

Da li i vi pravite greške dok se šminkate i sređujete? Prave ih mnoge žene, ali ti ne moraš biti jedna od njih. 

KORIŠTENJE REGENERATORA PREKO CIJELE DUŽINE KOSE

Većina žena koristi regenerator na isti način kao i šampon: počnu na tjemenu i završe na vrhovima kose. Ali vlasi koje se nalaze pri vrhu korijena su zdrave i njega je potrebna samo završecima, tj. vrhovima kose. Osim što se na ovaj način bespotrebno troši regenerator, ova navika vam bespotrebno opušta kosu pa može izgledati kao da je masna.

Rješenje: Regenerator nanosite od ušiju ka dolje, cijelom dužinom kose. Na ovaj način će vaša kosa dobiti volumen.

NANOŠENJE ŠMINKE PRIJE NEGO ŠTO SE KREMA OSUŠI

Kremastost hidratantne kreme može da oslabi nanesenu šminku ukoliko krema nije imala dovoljno vremena da se upije. Ovo za rezultat može imati pojavu mrlja od šminke i ograničiti postojanost šminke tokom dana, prenosi Avaz.

Rješenje: Sačekajte barem 60 sekundi da se krema upije. Ili, ako ste baš u žurbi, nakon što nanesete kremu posušite lice maramicom i nakon toga nanesite šminku.

NANOŠENJE PARFEMA NAKON ŠTO STE SE OBUKLI

Parfem može obojiti tkaninu, a vlakna tkanine mogu učiniti da parfem miriše neprijatno. Svi parfemi su napravljeni tako da se nanose na tijelo, jer im se miris usljed toplote tijela širi.

Rješenje: Prije nego što se obučete lagano nanesite ili pošpricajte parfem po jednoj ili dvije „tačke pulsa“ – koljena, zglobovi na rukama, dno vrata ili iza ušnih školjki. I nipošto ne trljajte zglob o zglob, jer to uništava molekularnu strukturu parfema.

ČUPANJE OBRVA NA MALOJ RAZDALJINI OD OGLEDALA

Kada ste fokusirani na sve i jednu dlaku, ne obraćate pažnju na oblik cijele obrve. Rezultat? Tanke i neujednačene obrve.

Rješenje: Koristite veliko ogledalo i smjestite se pored prozora. Prije nego što se smjestite potrebno je da se udaljite nekoliko koraka od ogledala. Obrve bi trebale biti u proporciji s vašim licem te položaja i veličine u skladu s vašim karakteristikama. Približite se ogledalu i počnite s čupanjem. Odmaknite se nakon što počupate nekoliko dlaka da provjerite simetriju obrva.

ZANEMARIVANJE VRATA

Kada njegujete lice, nemojte da se to završi kod brade. Koža na vratu je tanja i osjetljivija nego koža lica te je sklonija promjenama pigmenta, elastičnosti i teksture.

Rješenje: Kada nanosite zaštitnu kremu na lice, nanesite je i na vrat, pa čak i na prsa.. Sve dnevne i noćne kreme koje koristite za njegu kože lica su više nego dobre i za kožu na vratu.

KORIŠTENJE KREME DA SE SMANJI NATEČENOST OKO OČIJU

Ako konzumirate dosta slanu hranu, to može uzrokovati zadržavanje tečnosti oko očiju. Ne koristite kremu da to ublažite! Hidratantni sastojci zadržavaju vodu u koži tako da se može desiti da izgledate još podbuhlije.

Rješenje: Ako je koža oko očiju natečena, ali nije crvena, iritirana ili ne svrbi, hladni oblog koji ćete držati na natečenom mjestu deset do petnaest minuta će biti više nego dovoljan.

TUŠIRANJE ILI PRANJE KOSE DOK NE POČNE DA “ŠKRIPI” OD ČISTOĆE

Zvuk je možda zadovoljavajući, ali on je i pokazatelj da ste, ako ste ostali predugo pod tušem ili ste se trljali previše snažno, uklonili prirodno ulje i lipide koji se nalaze u koži i koji štite kosu i kožu.

Rješenje: Koristite kremaste gelove za tuširanje i izbjegavajte upotrebu spužve. Ograničite tuširanje na 10 minuta ili manje i koristite toplu, a ne vrelu vodu.

UČESTALO NANOŠENJE ANTIBAKTERIJSKIH KREMA NA BUBULJICE I AKNE

Većina ovih proizvoda sadrži kiseline koje se probijaju u kožu satima nakon što su nanesene. Prekomjerna upotreba može rezultirati peckanjem od kojeg nastaje crvenilo, ljuštenje i iritacija.

Rješenje: Pratite uputstvo koje se nalazi na proizvodu; na većini piše da se upotrebljavaju jednom ili dva puta dnevno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:05