Из филма „Тома” / - Фото: Архива
12/10/2021 u 22:48 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осумњиченом за дијељење линка филма „Тома” пријети до пет година затвора

Илегална пиратериjа филмова у свијету jе, према подацима, само током прошле године порасла за више од 40 одсто. У земљама коjе jе наjвише погодила епидемиjа коронавируса, у Италиjи и Шпаниjи таj проценат jе и за трећину већи

Само неколико недеља након премиjере филма „Тома” поjавио се линк са пиратском верзиjом филма на друштвеним мрежама, а једна особа је већ ухапшена због неовлашћеног дијељења и дистрибуирања линка са филмом, и саслушана је у Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Продуцент филма, Драган Бјелогрлић, у изјави за српске медије био је видно разочаран због дијељења пиратске верзије филма.

– Нису то лаки тренуци ни за кога од нас, али не знам да ли jе у питању колективна несвијест да се чини jедан огроман злочин. Док сам гледао како људи тако ћаскаjу, дијеле таj филм као да то нема никакву вриједност, као да то ниjе нечиjа своjина, него се просто играjу с тим, то jе било jако поражаваjуће – истакао је Бjелогрлић.

Продуценти су поднијели кривичну пријаву, а први осумњичени је убрзо и ухапшен, саопштио је Бранко Стаменковић из Тужилаштва за високотехнолошки криминал.

– Доказне радње коjе смо предузели су указале jасно на одређена лица, врло брзо смо пронашли гдје та лица бораве. Jедно лице jе за сада, понављам за сада, лишено слободе. Одређено jе задржавање од 48 сати, даље се процесуира – навео је Стаменковић, тужилац за високотехнолошки криминал.

Према Уставу Републике Србије, законом jе забрањено обjављивање, снимање и прављење копиjа ауторског дјела, што укључуjе и скидање на лични компjутер или качење на торент саjтове, а ко се оглуши о пропис, слиједи и казна затвора до три године или чак до пет, уколико се тим путем прибавља и имовинска корист.

– Оно што посебно изгледа изазива забуну то jе да, по неким мишљењима, посједовање пиратског материjала, филмског, аудио ниjе кажњиво. Jесте, кажњиво jе, а посебно jе кажњиво ако се даље дистрибуира таква врста материjала, као што jе овдје био случаj – додао је Стаменковић.

Професор Петар Кочовић, стручњак за информационе технологиjе, каже да они коjи стављаjу такве садржаjе на интернет врло често остаjу скривени.

– Та ситуациjа jе раниjе врло често присутна и преко продаjе лажних це-деова и копиjа на улицама. За разлику од физичке копиjе коjу одређени полицаjци могу да ухвате, сви коjи стављаjу такве садржаjе на интернет и нуде широj публици врло често остаjу скривени – поручуjе Кочовић.

Илегална пиратериjа филмова у свијету jе, према подацима, само током прошле године порасла за више од 40 одсто. У земљама коjе jе наjвише погодила епидемиjа коронавируса, у Италиjи и Шпаниjи таj проценат jе и за трећину већи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:14