/ FOTO: TWITTER
18/02/2022 u 22:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ова фотографија могла би бити најскупља продата у историји

Ради се о црно-бијелој фотографији коју је 1924. године снимио амерички надреалистички умјетник

Оригинални отисак ремек дјела, који се надалеко сматра најпознатијим дјелом Ман Реја, коштати између 5-7 милиона долара када буде стављен на аукцију у Christie'su у мају, што је највиша процјена за једну фотографију у историји аукција.

Ради се о црно-бијелој фотографији коју је 1924. године снимио амерички надреалистички умјетник, а која претвара наго женско тијело у виолину.

Реј, рођен као Емануел Раднички, живио је од 1890. до 1976. године. Био је кључни члан покрета дада и надреализма, а његова "Le Violon d'Ingres" је најважнији комад који се нуди из колекције Росалинд Герстен Јакобс и Мелвина Јакобса.

Према аукцијској кући, њујоршки пар купио је комад од Реја давне 1962. године и он ће се продавати заједно са другим умјетничким дјелима, фотографијама, накитом и постерима из њихове умјетничке колекције сакупљане деценијама, пише Аваз.

Међународни шеф фотографије у Christie's-u, назвао је фотографију једним од најиконичнијих дјела 20. вијека

Тренутни рекорд за фотографију продату на аукцији држи "Rhine II" Андреаса Гурскyја, коју је Christie's продао за невјероватних 4,3 милиона долара 2011. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:50