/ - PHOTO BY MANJA VITOLIC ON UNSPLASH
10/04/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovako se pravilno maze mačke

Stručnjaci za ponašanje mačaka otkrili su da mačke mrze da ih se mazi u pravcu krzna, oko šapa, sa strane tijela i na grudima

Ako vaša mačka ogorčeno frkne kada pokušate da je mazite ili mazite, moguće je da jednostavno ne znate kako da to uradite kako treba.

- Kada je u pitanju maženje, zapamtite da mačke kao vrsta nisu po sebi društvene. Ali postoje načini da ih dodirnete na način na koji uživaju - objašnjava doktorica veterine Loren Finka.

Stručnjaci za ponašanje mačaka otkrili su da mačke mrze da ih se mazi u pravcu krzna, oko šapa, sa strane tijela i na grudima. A grebanje stomaka najčešće se doživljava kao prijetnja. Najbolji način da mazite mačku je da je pomilujete po licu, kao što su obrazi, podnožje ušiju i ispod brade, prenosi Avaz.

To je vjerovatno zbog činjenice da ova područja imaju mnogo kožnih žlijezda koje proizvode miris. Mačke su veoma motivisane da koriste ove oblasti da šire svoj miris i instinktivno se osjećaju dobro kada su stimulirane - objašnjava Finka.

Ona naglašava da samo zato što se vaš krzneni prijatelj trlja o vas ne znači da želi da se mazi. Ali koji znaci mogu ukazivati na to da mačka ne voli kako je miluju. Iznervirane mačke mogu vrlo oštro okrenuti glavu prema našim rukama. 

Oni takođe mogu jednostavno da se zamrznu ili prestanu da aktivno podstiču interakciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:42