/ - PHOTO BY TIM BISH ON UNSPLASH
10/04/2023 u 22:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove tri česte roditeljske greške uništavaju samopouzdanje djeteta

Izbjegavanje fizičkog kažnjavanje djece, kao i vikanje nalaze se pri samom vrhu savjeta kada je riječ o pravilnom vaspitavanju djece

Izbjegavanje fizičkog kažnjavanje djece, kao i vikanje nalaze se pri samom vrhu savjeta kada je riječ o pravilnom vaspitavanju djece, tvrde psiholozi.

Međutim, kako piše Fatherly, postoji niz drugih obrazaca ponašanja koji utiču na nedostatak samopouzdanja kod djece u kasnijem periodu.

- Postoje određena ponašanja koja nisu uvrijedljiva, poput vikanja, vrijeđanja ili kažnjavanja, ali svejedno imaju tendenciju da umanje djetetovo samopoštovanje. Takođe, narušavaju i odnos između roditelja i deteta, sve to šteti i djetetovom samopouzdanju, kako u ranom, tako i u kasnijem životnom periodu- objašnjava dečja psihološkinja Tiš Tejlor koja ističe tri uobičajena roditeljska ponašanja kojima često nesvjesno narušavaju dječje samopoštovanje.

To su:

- preispitivanje djetetovih postupaka, propraćeno mnoštvom kritika, pa čak i onih konstruktivnih

- izbjegavanje bilo kakvih rasprava, objašnjavanja i ignorisanja djetetovih osećanja

- popustljivo roditeljstvo u kojem roditelji ne postavljaju granice.

Kako objašnjavaju stručnjaci, ove tri greške uočljive su kod velikog broja roditelja, a zapravo nisu ni svjesni da na takav način uništavaju djetetovo samopouzdanje, prenose Nezavisne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:57