Provjerite imate li dijabetes / privatna arhiva/Portal Dan
25/03/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovi simptomi mogu signalizirati na problem sa šećerom

Uobičajeniji simptomi dijabetesa jesu konstantan osjećaj umora, problemi sa bešikom, čest odlazak u toalet, ali i sporo zarastanje rana

Od velike je važnosti da na vrijeme otkrijete da imate problem sa šećerom. Uobičajeniji simptomi dijabetesa jesu konstantan osjećaj umora, problemi sa bešikom, čest odlazak u toalet, ali i sporo zarastanje rana.

Pojedini ljekari upozoravaju da jedan od prvih simptoma dijabetesa tipa 2 može se javiti na koži. Nažalost, taj simptom mnogi ignorišu. Ono na šta treba da obratite pažnju ako sumnjate da imate problem sa šećerom jesu tamni pečati na koži.

Kod 90 posto pacijenata sa ovom dijagnozom zabilježene su promjene na koži u vidu tamnijih, bordo ili crvenih pečata koji izazivaju osjećaj svraba. One se obično javljaju na vratu ili prevojima

- Ovo je u velikom broju slučajeva prvi simptom dijabetesa. Obično se pojavljuje na dijelovima tijela kao što je pazuh, prepone, između prstiju na rukama ili nogama, ali se može javiti i na vratu. Ukoliko primijetite ovakvu promjenu na koži koja traje danima, bilo bi dobro provjeriti zdravstveno stanje - objasnio je doktor Majk za portal Diabetes.co.uk.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:29