Ilustracija / - IZVOR: PIXABAY.COM
20/12/2023 u 23:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet najprodavanijih knjiga svih vremena

Da li su vaši favoriti dospjeli na listu? Koliko se kvalitet poklapa sa dobrom prodajom, procijenite sami

Prilikom pravljenja liste najprodavanijih knjiga svih vremena, IGN je uzeo u obzir samo književnu fantastiku, a to znači da su vjerski tekstovi, vodiči za samopomoć, politički alati i drugi referentni tekstovi van ove liste – Biblija i Mala crvena knjiga Mao Ce Tunga bi svakako bile na ovoj listi, prenosi N1.

Da li su vaši favoriti dospjeli na listu? Koliko se kvalitet poklapa sa dobrom prodajom, procijenite sami.

I ne osta nijedan (Agata Kristi)

Knjiga je izdata 1939. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procijenjena prodaja je 100 miliona primjeraka.

Sama autorka smatra da je jedno od njenih najboljih pisanih djela. Riječ je o misterija ubistva - deset ljudi zarobljeno je na jednom ostrvu, a jedan od njih je ubica, i dok svaki od njih počinje da umire jedan po jedan u skladu sa dječijom pjesmom, preživjeli pokušavaju da riješe misteriju da bi se spasli.

Hari Poter i kamen mudrosti (J.K. Rouling)

Knjiga je izdata 1997. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procijenjena prodaja je 120 miliona primjeraka.

Prva knjiga o Dječaku koji je prežiio je najkraća, a možda je i najmagičnija – nijedna druga knjiga u seriji ne prikazuje istu vrstu djetinjastog čuđenja koje Hari doživljava kada prvi put ulazi u svijet čarobnjaka.

Bilo je internatskih romana prije ovog, kao i što je bilo dječaka čarobnjaka. Ali ništa nije zaokupilo maštu kao Hari Poter, prije ili nakon njega. 

Mali princ  (Antoine de Sent Egziperi)

Knjiga je izdata 1943. godine (Francuska), a procijenjena prodaja je 140 miliona primjeraka.

Mali princ je najuspješnije Egziperijevo djelo. Knjiga je prevedena na preko 505 različitih jezika i dijalekata širom svijeta, što je drugo najprevođenije djelo ikada objavljeno, nakon Biblije. Vole je podjednako i djeca i odrasli.

Priča o dva grada (Čarls Dikens)

Knjiga je izdata 1859. godine (Ujedinjeno Kraljevstvo), a procijenjena prodaja je 200 miliona primjeraka.

„Bilo je to najbolje vrijeme, bilo je to najgore vrijeme, bilo je doba mudrosti, bilo je doba ludosti, bilo je to doba vjerovanja, bila je to epoha njeverice, bilo je doba svjetlosti, bilo je to doba tame, to je bilo proljeće nade, bila je to zima očaja…“ Tako počinje Dikensov najpoznatiji roman, istorijska fikcija smještena u vrijeme Francuske revolucije. Kao i većina Dikensovih djela, bavi se klasnim pitanjima, očajem siromašnih i dekadencijom bogatih.

Don Kihot (Migel de Servantes)

Knjiga je izdata 1605 godine – prvi dio, u Španiji, a procijenjena prodaja je 500 miliona primjeraka.

Prvobitno objavljen u dva toma, Don Kihot je epska tragikomedija o čovjeku koji je toliko podveden u priče o viteštvu i galantnosti da zamišlja da je vitez. Više scena u knjizi postalo je kultno, posebno Don Kihotova bitka sa vetrenjačama, za koje zamišlja da su strašni divovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:23