/ - KINGA-CICHEWICZ-5NZOFWXOH88-UNSPLASH
04/10/2021 u 07:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пет навика коjе ће вам помоћи да спријечите настаjање бора док спавате

Иако за вријеме спавања нико нема утицаj на то како спава и колико се окреће током ноћи, може утицати на то у ком положаjу ћете да заспите, на чему ћете да спавате и шта ће увече ставити на своjе лице

Дерматолог из Њуjорка Дебра Џелимен обjаснила jе како спавање утиче на поjаву бора и шта можемо да урадимо како бисмо смањили количину и дубину бора.

Иако за вријеме спавања нико нема утицаj на то како спава и колико се окреће током ноћи, може утицати на то у ком положаjу ћете да заспите, на чему ћете да спавате и шта ће увече ставити на своjе лице.

Спаваjте на леђима

Спавање на стомаку или на страни ствара сталан притисак на ваше лице. С временом ће таj притисак утицати на стварање бора на страни лица на коjоj спавате. То можете исправити спавањем на леђима, каже др Џелимен, и додаjе да на таj начин нема никаквог притиска на лице.

Многима спавање на леђима може бити неудобно, а током сна се не може контролисати тијело и окретање. Али, докторка сматра да вјежбом спавање на леђима може постати приjатно.

Заборавите на памучне jастучнице

Ако вам jе тешко да заспите на леђима, алтернатива jе промјена jастучнице. Памучне jастучнице се гужваjу и подстичу стварање бора, док сатенске и свилене jастучнице не подстичу стварање набора на лицу, а с тим и спречаваjу настанак бора.

"Са свиленом jастучницом ваша кожа клизи по jастучници", додаjе др Џелимен.

Не заборављаjте на ноћну крему

Ноћне креме су тешке и густе, а због тога наjбоље дубински хидрираjу кожу. При куповини треба изабрати ноћну крему коjа садржи што више хиjалуронске киселине коjа помаже да одржате тон и чврстоћу коже.

Ретинол

Ретинол је вјероватно наjjаче оружjе коjе имате у своjем арсеналу против бора. Дериватив витамина А стимулише колаген и даjе гипкост кожи. Дерматолози упорно понављаjу људима да користе наjjачу крему с ретинолом коjу њихова кожа може поднијети. Наjбоље креме се углавном добиjаjу на рецепт, али у апотекама се могу набавити jако добре креме с ретинолом и без рецепта.

Спаваjте цијелу ноћ

Иако се можда чини очито, пуно људи остаjе будно до касних ноћних сати те се из дана у дан не успијеваjу наспавати. Нема правила колико сна jе потребно да се човјек одмори, jер сваки човјек jе различит, али битно jе да се током ноћи тијело и мозак одморе.

Док jе jеднима потребно 6, другима jе довољно 8 сати. Колико год то било, и за кожу jе jако битно да се наспавате и да jоj пружите довољно времена да се опорави од дневних стресова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 06:23