Kolekcija AKKA na Jahorini / -FOTOGRAF:MARKO JOVANčIć I AMER PREVLJAK
22/08/2022 u 19:30 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aleksandra Džaković prikazala Arhaičnu budućnost na Jahorini

Na prvom regionalnom modnom festivalu Fashion weekend Jahorina prikazane kolekcije šest kreatora iz regiona

Prvi Regionalni modni spektakl "Fashion weekend Jahorina" održan je na vrhu Jahorine, na 1900 m nadmorske visine, u srcu netaknute prirode, pored jezera. Tokom dva dana predstavljeno je šest kolekcija dizajnera iz regiona.

Svoje kolekcije prve večeri Jahorina fashion weekenda predstavili su: Marko Feher, Amina Hasenbegović i modni brend Boudoir.

Veliku pažnju publike privukao je Marko Feher, dizajner iz Sarajeva koji je regionu, ali i svjetskoj modnoj sceni prepoznatljiv po kolekcijama koje koketiraju s avangardom i koje su uvijek društveno osveštene. Kroz svoj rad ne samo da ispituje granice odjeće, pojedinih stereotipa, nego njegove kolekcije imaju i snažnu poruku. Vrlo je ponosan što je imao priliku da bude primljen na "Central Saint Martins" u klasu od 15 ljudi u ogromnoj konkurenciji od gotovo 7.000 aplikacija.

image

Iz kolekcije Marka Fehera

-FOTOGRAF:MARKO JOVANčIć I AMER PREVLJAK

Poznata je njegova saradnja sa Dinom Merlinom, za koju Marko kaže da je dokaz kvalitetnog rada.

- Dino je jednostavna elegancija koja je već godinama prepoznatljiva na sceni, što je meni u početku bilo vrlo komplikovano. Orman Dino Merlina je obogaćen mnogim svetskim brendovima i kreatorskim ostvarenjima. Naša saradnja je dokaz da je moj rad kvalitetan, a naša saradnja već godinama ide uzlaznom linijom - istakao je dizajner.

Modni spektakl prve večeri upotpunio je koncert regionalne pop zvijezde Aleksandre Radović.

Aleksandra je otkrila da voli odlazak na planinu tokom ljetnjih dana i da uživa na Jahorini. Na poslovnoj strani, vrijedno radi na pripremi objavljivanja novog singla koji će se pojaviti u septembru.

Program je nastavljen u nedelju uveče kada su svoje kolekcije predstavili: Verica Rakočević, Aleksandra Džaković i ELFS Aleksandar Šekuljica i IvanTandarić.

image

Verica Rakočević

-FOTOGRAF:MARKO JOVANčIć I AMER PREVLJAK

Verica Rakočević predstavila je dio kolekciije za jesen-zimu inspirisanu Simon de Beauvoir. Stil Verice Rakočević je decenijama prepoznatljiv, uvijek je akcenat na dobrim materijalima, savršenoj izradi, klasika pomjerena detaljima koje traži inspiracija.

Aleksandra Džakovic, crnogorska dizajnerka koja osvaja svjetsku modnu scenu svojim sofisticiranim dizajnom, koji prati aktuelni trend održive mode, ali protkan specificnim pečatom dizajnerke.

- Kolekcija se zove Arhaična budućnost. Težnja je bila da se vrijednosti i značaj koji je imala narodna nošnja transponuju u novi izraz, i time da se revalorizuje lokalna kultura. Akcenat je stavljen na điladima, jer su, čini mi se, zanemareni kao praktičan odjevni predmet, koji je bio nezaobilazan u svakoj kući, pa čak i dio miraza. Materijali su prirodni, biorazgradivi i koliko je moguće dostupni iz lokalnih izvora. Odabrana je odbačena vuna i ručno radjena ćenar svila, u bojama koje su dominantne u balkanskim narodnim nošnjama - istakla je Aleksandra.

U muzičkom dijelu, a samo za ovu priliku, kompozitor Veljko Kuzmančević napisao je muziku pod nazivom "Samo kap".

- "Samo kap" je naziv moje nove kompozicije koja je namjenski pisana za Fashion Weekend Jahorina gde je premijerno i izvedena. Kap je po prirodi malih gabarita, ali generalno vrlo moćna sa aspekta svog uticaja. Nekada je dovoljna samo jedna da pokrene lavinu i niz lancanih reakcija. Kap je esencija čistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, jer ona je tu u obliku rose, kiče, suze, stalno kruži....tako mala a toliko mocna - istakao je kompozitor Kuzmančević.

Iznenađenje za sve goste bio je koncert Gorana Karana koji je nizao hitove.

Nakon koncerta Gorana Karana na veliko iznenadjenje posebno beogradske publike zapjevala je Romana Panić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:25