Депресија изазива деменцију / -РТС
08/10/2021 u 14:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Депресија може изазвати деменцију

Млади људи можда су донекле заштићени од деменције, али може бити и обрнуто: ако сте депресивни у младости, ваше шансе за деменцију расту са годинама, показала је нова студија објављена у часопису "Journal of Alzheimer‘s Disease"

Млади људи можда су донекле заштићени од деменције, али може бити и обрнуто: ако сте депресивни у младости, ваше шансе за деменцију расту са годинама, показала је нова студија објављена у часопису "Journal of Alzheimer's Disease". Истраживања која су рађена на Калифорнијском универзитету, Одјељења за психијатрију и бихевиоралне науке у Сан Франциску, показала је да што су већи симптоми депресије, нижа је когниција и брже стопе опадања.

- Старије одрасле особе за које се процјењује да имају умјерене или високе депресивне симптоме у раној младости показале су пад когнитивних способности током 10 година - истакла је истраживач Вила Бреновић са Калифорнијског универзитета.

Истраживачи су развили статистички модел за предвиђање просјечног лука депресије међу 15.000 учесника студије старости од 20 до 89 година. Показало се да је у групи од око 6.000 старијих особа вјероватноћа когнитивног оштећења била седам одсто већа за оне који су имали симптоме депресије у раној младости, и 43 одсто више за оне са симптомима депресије у каснијем периоду живота.

- Неколико механизама објашњава како би депресија могла да повећа ризик од деменције. Међу њима је и то што хиперактивност централног система за одговор на стрес повећава производњу хормона стреса глукокортикоида, што доводи до оштећења хипокампуса, дијела мозга неопходног за формирање, организовање и чување нових успомена - истакла је Вила Бреновић.

Такође је истакла да су друге студије повезале депресију са смањењем хипокампуса, а једна од студија је показала брже стопе губитка волумена код жена. Умјерени или високи депресивни симптоми откривени су код 13 одсто младих одраслих особа, 26 одсто одраслих особа средњих година и 34 одсто старијих учесника студије.

- По истраживањима, око 20 одсто популације током живота се сретне са симптомима депресије, па је веома важно препознати њену улогу у процесу старења - навела је докторка Кристин Џеф.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:33