Модел Лидије Бурић / -Приватна архива
30/01/2022 u 15:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дизајнерка Лидија Бурић деценијама ствара драгоцјене, другачије и препознатљиве моделе

Бисер је свака дама у мом атељеу

Таленат, креативност и упорност довели су дизајнерку Лидију Бурић до модног трона! Њено име данас је препознатљиво у свијету униката а уједно је синоним вјенчаница. Још у дјетињству је осјетила да је привлачи изражавање кроз умјетничко стварање…

Како је сама признала, цртање, плет и игла су биле њене најмилије играчке. Од своје 14 године кроз таленат и ручни рад креће у неисцрпно поље слободног изражавања. Још тада је знала како треба да се развија њен професионални пут.

- Модни трон је свакодневно задовољство док стварам и радим. Сматрам да кроз своје стваралачко изражавање увијек имам ту емоцију и лагодност јер све је у мојој моћи и у мојим рукама, а то је заиста част и привилегија уживати док производим и стварам. Жеља да дијелим срећу са другима кроз моју умјетност је управо покретач и снага да успијем на том путу. Развој је текао кроз период како је вријеме диктирало, уз жељу да кроз те периоде изградим себе као умјетника који је носио симбиозу и емоцију на свој начин, аутентично, умјетно, мистично, дамски и жена је увијек била моја инспирација. Тај осјећај среће сам преносила и на своје креативне комаде. Пут је текао како се у датом периоду живота могло на овим просторима и увијек вјера у себе да могу боље и да кроз емоцију стварања уживам у сваком моменту. Благо које нас спаја и узајамно оплемењује - казала је Лидија за "Дан".

Ова даровита Никшићанка је рађе на страни квалитета, и то веома успјешно, јер како каже и те како се исплати бити другачији.

- Кроз сваки период стварања, тежила сам да дајем максимум себе. Одабир материјала су мој фетиш и јако се радујем када имам могућност да себе изразим како умијем и могу. Комбинујем врло често и уплетем неколике врсте материјала, уживам у томе и крајњи производ има тај печат униката. Изграђујемо себе и аутентично одржавамо стил и једног дана све то има своју драж и наравно да се исплати јер смо препознатљиви и другачији. Тако ја себе видим - открила је она.

Иако је тешко опстати у модном свијету, никада није хтјела да одустане.

- Када радите оно што волите, нема тежине и срећа је неописива. Кроз периоде било је успона и падова. Умјетност вуче и тјера нас да даље истражујемо. Ја сам увијек уживала и када ми је најтеже било излазила сам са бољом идејом и стручним изражавањем -додала је Лидија.

За рад Лидије Бурић далеко се чуло иако је стварала моделе које нисмо могли видјети на комерцијалним ревијама и тако нас ускраћивала визуелног задовољства дуги низ година.

- Ја као умјетник док сам стварала и преносила ту љубав стваралачку не размишљајући шта је изнад тога, временом сам анимирала све моје дивне даме и у сваком моменту емотивно и умјетно била испуњена. Преиспитујем себе и хвала свим добрим људима који који су доживјели онако сродно мени, цијели мој стваралачки пут. Живот је битка на свим пољима, ову умјетност сам давала онолико колико сам могла кроз периоде, радујући се сваком сусрету и сарадњи и умјетној поезији. Моје модно изражавање је увијек било на нивоу обостраног задовољства. Ново вријеме доноси нове модне изражаје и самим тим сам и одлучила да се појавим на MFW које доноси нова искушења, нове радости код модних поштоваоца. Хвала им, осјетила сам ту љубав и подршку што ми даје још већу обавезу да их у догледно вријеме обрадујем и подијелим са вама модну чаролију - казала је дизајнерка.

Први пут је управо на Црногорској недјељи моде јавно представила колекцију Бисер.

- Бисер је симболика чистоте душе, и тај величанствени бисер се прожима кроз цијело моје модно битисање. Бисер је свака дама у мојем атељеу, кроз стваралачку емоцију тај осјећај је увијек присутан. Атеље је моја шкољка у којој потхрањујем све оно што нас чини срећним и даје нам љубав љепоте тог истог бисера. Прва ревија Бисер је оставила тај утисак. Ванвременска бисерна хаљина-истакла је она.

Страст ствара луксуз

- Одабир материјала је моја прва ставка када улазим у процес стварања. Квалитетни и природни дају могућност најдивнијег изражавања и крајњи производ одише луксузом. Како сам периодично стварајући свој пут припадала најдивнијим моментима код дама, привилеговане су те најтоплије пастелне боје бијеле и шампањ које и особно волим, то је тај чисти бисер. Неизбјежна црна, затим боје мора и боје живота. Након техничког спајања, слиједи та ручна дорада за умјетне комаде и траје онолико колико емоција и око осјећају да је довољно. Конструкција је та која нас обавезује да је морамо познавати и учити из дана у дан, кад то постигнемо све је лакше и остварење је врло могуће. Уживати у својем стварању и учити кроз модне изазове је страст личног задовољства. А припадност тих комада широм региона предивним клијентима неизмјерно осјећање које нас везује у сваком смислу. То је та симбиоза и радост и за ту љепоту вриједи се потрудити и опстајати као умјетник. Хвала за све моје постојање и код мене о код вас.

Стварајући јединствене хаљине за најрадоснији дан сваке жене постала је синоним за краљицу вјенчаница што је, како каже, обавезујуће.

- Широк модни изразај је увијек присутан. Вјенчаница је врхунац умјетни, који даје симболику најважнијег догађаја. Јако се радујем да током стварања могу испољити себе и моју страст према тој величанственој хаљини. Увијек обавезује да је изнад свега током стварања и дајем све од себе да кроз своју емоцију и припадност среће датог тренутка испуним сва очекивања. То је круна професије-додала је Лидија.

Дизајнерка истиче и да су лична срећа и задовољство најбољи женски креатори.

- Бити дизајнер или креатор је од бога дар, таленат који се кроз лично животно искуство испољава онако како осјећамо кроз живот. Свако на свој начин. Лична срећа свакако олакшавајуће даје могућност за успјех у модним водама. Волим удовољити и усрећити своје драге даме, вриједи и издваја нас од колотечине и свакодневнице -казала је она.

Креаторка признаје да је током стварања увијек тежила да задовољи све модне присталице.

- Волим се посветити оним истанчаним клијентима и самим тим издвојили смо се из масе и дијелили све наше тренутке задовољства. Поштујући наравно све даме, за мене је свака ружа једнако лијепа и желим је усрећити. Младост је та посебна страст, ако бих издвојила кога бих пожељела док стварам. Енергија и умјетни дух код мене ме држе да сам у том свијету њиховом и тако се осјећам божански, све нам је потаман. Посебно када су у питању намјенски датуми па та емоција је непроцјењива - казала је Лидија.

Сваки комад Лидије Бурић је на свој начин њена репродукција униката.

- Вријеме је небитно ако желим исказати нешто посебно и другачије, једноставно волим уживати и осјетити ту љепоту и сваким даном себе дорађујем и тежим нечем новом -открила је она

Подједнако је поносна на све предивне дјевојке и даме које су, како каже, њено најљепше искуство.

- Клијенти су одабране даме са ових простора и шире и јако сам захвална свакој од њих, јер без њих све не би имало смисао који сада држимо и његујемо. Неминовно је да имам и сарадњу са клијентима из јавног живота и то ми даје обавезу да се максимално испољим и као стилиста и ствараоц. Умјетне људе у својим сферама живота је посебна част задовољити. И свакако индивидуално све оне модне клијенте који се препусте мени, изнад свега гледам кроз емоцију и тежим да их задовољим, препознавајући периодично шта им припада -додала је она.

Инспирација јој је неисцрпан појам, кроз љепоту жене и емоцију коју носи док ствара тежи да испољи инспиративно поимање.

- Некада и добар материјал даје могућност исказивања. Нема правила, осјећања су та која ме воде до краја и оплемењен дати временски осјаћај, дајући тог момента такав комад. Никада у својој професији нијесам поновила нешто исто, и да хоћу једноставно није могуће. У тој различитости се и осјећа управо та моћ инспиративна - закључила је Лидија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:41