Ангина пекторис / Шутерсток
06/03/2022 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Доц. др Немања Ђенић, спец. интерне медицине и интервентни кардиолог, о Ангини пекторис

Превенција и лијечење на вријеме треба да буду животна навика

Ангина пекторис је врло често ургентно стање у кардиологији. Она настаје као последица исхемије срчаног мишића јер је смањена или поремећења циркулација крви, чиме је смањен доток кисеоника у срчани мишић. Уколико се не лијечи на вријеме ангина пекторис може да доведе до инфаркта миокарда.

Ангина пекторис или бол у грудима је дијагноза коју има велики број наших пацијената, а према статистичкм извјештајима у Црној Гори и земљама у окружењу и први убица када је у питању разлог смртности наше популације, каже за "Дан", Доц. др Немања Ђенић, спец.интерне медицине и интервентни кардиолог у Војно – медицинској академији.

Он објашањава да је то је болест у чијој основи стоји атеросклероза, дакле настанак атеросклепског плака и запушење крвних судова срца.

- До ангине пекторис долази дијелом због генетике, дијелом и због мушког пола, али великим дијелом и због начина како живимо, значи због нерегулисаног притиска, због начина исхране, нередовне физике активности. Све то заједно када склопите добићете сужење у крвном суду срца, које ми интервентни кардиолози морамо да рјешавамо - каже др Ђенић, чије је уже поље дјелатности уградња стентова и ширење крвних судова.

Прва и најважнија ствар, према његовим ријечима је спријечити инфаркт срца, који може настати на терену оваквог нежељеног догађаја, односно атеросклерозе.

- Интервентни кардиолог на основу клиничке слике и типа болова у грудима утврђује дијагнозу. То никада нису болови типа пробадања или болови у једној тачки, то су обично широки болови, који се јављају на неки, па и мали напор, који спонтано пролазе или пролазе на узети нитроглицерин. То су неке ствари које увијек кажемо нашим пацијентима. Након тога се ради ЕКГ, стара али важна дијагостичка метода, која већ може сама по себи да дијагностикује ангину. Потом ту је ултразвук срца, као једна суверена метода за процјену срчаних залистака, величине, снаге и контрактивнсти срца, а затим ту су и додатне методе као што је, на примјер, тест оптерећења, који врло прецизно указује на такозвану редукцију резерве рада крвних судова срца. Некада можемо имати у миру и нормалан налаз на ЕКГ-у, али током оптерећења се покаже да ти крвни судови срца нису у стању да доставе довољно кисеоника када је то потребно.Ту су и холтери, пошто ангина пекторис често буде праћена поремећајима ритма и неправилним радом срца, који може бити бенигног, али некада и прилично опасног карактера, тако да ми холтерима и додатним дијагностичким методама утврђујемо да ли су ствари опасне и не - истиче наш саговорник.

Све ово, како каже, води ка томе да се избјегне нежељени слијед догађаја и инфаркт срца.

- Дакле, превенција и лијечење на вријеме оваквих здравствених тегоба треба да буду животна навика и нешто што би морало да се ради бар једном годишње, чак и за људе који немају неке тегобе, јер као што сам на почетку упозорио ангина пекторис је први разлог смртности у Црној Гори и земљама окружења, закључио је др Ђенић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 03:33