Пост за чишћење организма / Шутерсток
13/03/2022 u 13:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Душанка Лацмановић, струковни нутрициониста-дијететичар о благодетима уздржавања од одређене врсте хране: Пост користан за чишћење организма

Избалансирати исхрану у данима поста неће нарушити здравље објашњава Душанка Лацмановић, струковни нутрициониста-дијететичар и специјалиста санитарног инжењеринга безбиједности хране уколико се пости правилно

Избалансирати исхрану у данима поста неће нарушити здравље објашњава Душанка Лацмановић, струковни нутрициониста-дијететичар и специјалиста санитарног инжењеринга безбиједности хране уколико се пости правилно.

- Пост је вољно уздржавање или смањење уноса одређене врсте храна и пића. Тај начин исхране је најсличнији медитеранској и веганској исхрани. У придржавање поста (апстинецији одређене врсте хране) битно је придржавање тј. поштовање принципа исхране да је разноврсна, уравнотежена, да је уоброчена - казала је специјалиста. У савременом добу некако се свако уздржавање од хране повезује са ослобађањем вишка килограма што је донекле тачно.

- Пост постаје све шире прихватљиво средство за одржавања или смањење тјелесне масе. Краткотрајан пост може имати велике бенефите за организам. Најважније је да се пости на здрав и правилан начин - казала је Лацмановић.

Храна која се конзумира током поста, како је нагласила наша саговорница, јесте воће, поврће, риба, житарице. Ове намирнице су богате антиоксидантима које тијелу помажу да се ослободи токсина из организма.

- Овакав начин исхране је веома здрав, тако да се његово правилно придржавање препоручује. Али правилнооо!!! Јер пост изазива благи стрес за организам, потребно је да се наше ћелије навикну на смањен приступ глукози.

 Иако су месо јаја и млијечни производи највећи извори протеина они нису једини, казала је наша саговорница.

- Намирнице које су замјена и надомјешћују овај извор протеина су грашак, соја, пасуљ, леблебије, орашасти плодови, сусам, сјеменке бундеве, лиснато поврће – каже Лацмановић.

По њеним ријечима, пост има велике благодети и тјелесне и душевне, а организам има велику здравствену добит.

- Пост смањује ризик од метаболичних болести, значајан је у исхрани особа обољелих од канцера, код регулације тјелесне масе, смањује упале… - нагласила је нутрициониста.

Када постимо избацујемо све намирнице животињског поријекла.

- Онда избаците и куповне сокове, бијели хљеб замијените га интегралним, кукурузним... Избаците лисната тијеста, маргарин, рафинисани шећер, куповне слаткише. Направите здраве слатке посластице. А повећајте унос воћа, поврћа, житарица, коштуњавог воћа (идеална замјена за месо). Желим поново да Вас напоменем да је веома важно правилно и здраво придржавање поста - поручила је нутрициониста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 17:24