/ - PHOTO BY KATIE SMITH ON UNSPLASH
06/01/2024 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo u koje se doba dana rađa najviše beba

Unaprijed dogovoreni porođaji carskim rezom činili su 9.2 posto porođaja i većinom su se događali radnim danima između 9 i 11:59

Studija objavljena u časopisu "Plos one" analizirala je više od pet miliona poroda između 2004. i 2015. godine te je otkriveno da se 28.5 posto beba rađa između 9 i 16:50 sati radnim danom, dok se 71.5 posto porođaja dogodilo vikendom ili praznicima između 17 i 8:59 sati.

Unaprijed dogovoreni porođaji carskim rezom činili su 9.2 posto porođaja i većinom su se događali radnim danima između 9 i 11:59, prenosi Avaz.

Indukovani porođaji, koji čine više od petine ukupnog broja porođaja, vjerovatniji su oko ponoći utorkom i subotom, kao i u danima koji prethode državnim praznicima. Najmanje porođaja zabilježeno je za vrijeme praznika, piše Index.hr.

- Moje dugogodišnje iskustvo pokazalo je da se porođaji bez intervencija najvjerovatnije događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. To je možda dio našeg evolucijskog naslijeđa. Naši su preci živjeli u grupama koje su bile aktivne tokom dana, a noću su odmarali. Dakle, noćni porođaji su majci i novorođenčetu vjerojatno pružali određenu zaštitu - rekao je glavni autor studije dr. Piter Martin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 19:00