Morski jež / -SHUTTERSTOCK
21/07/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako da sami izvadite iglice morskog ježa

U narodu su poznati mnogi recepti, ali mi vam donosimo one provjerene

U plavim dubinama Jadranskog mora, čak i u plićacima, gdje ima puno stijena more krije različita mala "stvorenja". Neki od tih stanovnika su i morski ježevi koji vam mogu očas posla pokvariti odmor kada nagazite na njih. Obično se nalaze na stijenama i kamenjem na obali, okruglog su oblika, a tijelo im je prekriveno iglicama.

Problem nastaje kada na njih nagazimo i ubod nije nimalo ugodan - bolan je, koža pocrveni i može nastati otok. Najčešće se ljudi ubodu na stopala, ali može se raditi i o nogama ili dlanovima.

Ako ne znate, nemojte sami vaditi iglice jer mogu pući i u nozi mogu ostati mali dijelovi koji se jako teško vade.

Iglice u 90 odsto slučajeva same izađu iz kože posle dva do tri dana, ali bolje je izvaditi ih što prije kako ne bi došlo do upalne reakcije, piše "net.hr".

U narodu su poznati brojni recepti kako da se sami otarasite iglica ježa, evo nekih od njih:

Metod 1.

Ako vidite da je igla morskog ježa je pod kožom i ne ušl u mišići, onda odmah na plaži, pokušajte sledeće: Operite nogu sa obilnim količinom tople vode. Udarite mjesto uboda glatkim i teškim predmetom na mjestu ubrizgavanja (čista bočica ili mali kamen). Stisnite iz rane dijelove igle. Zalijte mjesto uboda sa bilo kojim alkoholnim rastvorom za dezinfekciju (čak i parfeme). Zapamtite da je organosilicijumsko jedinjenje (kalcijum), od kojeh je igla morskog ježa, može se rastvoriti kiselinom, nađite veliki limun ili sirće (5-7%) i sipajte rastvor kiseline na mjesto uboda. Nakon što ste se uvjerili da su svi dijelovi igle ispod kože nestali, isperite toplom vodom. Očistite ranu antiseptičnom mastom.

Metod 2.

Ovo je domaći metod liječenja. Prije svega, neophodno je ispariti mjesto ubrizgavanja. Udariti glatkim i teškim predmetom (npr flašom) na mjestu ubrizgavanja i oko - igla će se raspasti. Zalijte oštećenu kožu limunovim sokom i staviti celofansku kesu na stopalo i 30 minuta budite na suncu. Nakon nekog vremena, počinje obilno izlaziti limfa od uboda, i onda ćete moći izvući većinu dijelova igala. Operite mjesto uboda toplom vodom. Očistite ranu antiseptikom. Za 2-3 dana svi ostali delovi igle će izaći ili se rastvoriti sami.

image

Ubod morskoj ježa

-SHUTTERSTOCK

Metod 3.

Ako na plaži pri ruci nemate neophodnih stvari, možete se vratite kući i uraditi sledeće: obilno isperite nogu vodom. Stavite na ranu alkoholni rastvor. Nogu stavite u vruću vodu, tako vruću koju možete izdržati (topla voda neutrališe toksine). Samo nemojte previše, da ne bi ste dobili opekotinu.Takođe možete koristi umjesto vode zagrejanoj na 40 ° C suncokretovo ulje, koje neophodno postaviti tkaninom na ranu. Opet, morate biti veoma oprezne sa temperaturom i ne pogoršati situaciju. Zalijte mesto uboda slabom kiselinom (limun, sirće). Posle toga, iglice morskog ježa mogu se vrlo nježno stisnuti. Nakon što se uvjerili da su svi dijelovi igle ispod kože uklonjeni, operite mesto uboda toplom vodom. Dezinfikujete ranu.

Metod 4.

Ovo je najlakši i najneobičniji način za uklanjanje igala morskog ježeva, koji su nam lokalni stanovnici rekli. Do sada nismo uvjereni u njegovu efikasnosti i potvrdi ovog tretmana još nije bilo ... Operite nogu sa vodom. Stavite malu količinu zubne paste na mjesto uboda i igle će izaći sami. Operite mjesto uboda toplom vodom. Očistite ranu. Vodite računa o mjestu uboda u roku od 2 dana. Ako nema traga od uboda ježa, onda ste srećni i sve se dobro završilo. Ako na koži se vide ljubičaste oznake ili ne prođe bol, onda je igla ispod kože ostala, imate gnojnu ranu ili se pojavila alergijska reakcija, onda treba odmah se obratiti ljekaru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:44