Ilustracija / Shutterstock
24/12/2023 u 23:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako na bebu stvarno utiče ako roditelji ignorišu njen plač

Intenzivan stres koji izaziva plač tokom ranih mjeseci može da modifikuje sistem neurotransmitera, što dovodi do strukturalnih i funkcionalnih promjena u mozgu

Ignorisanje bebinog plača može da izazove ozbiljne probleme i da se negativno odrazi na bebin razvoj i blagostanje.

Intenzivan stres koji izaziva plač tokom ranih mjeseci može da modifikuje sistem neurotransmitera, što dovodi do strukturalnih i funkcionalnih promjena u mozgu. Te promjene su slične onima koje se mogu vidjeti kod depresivnih odraslih osoba, piše Zelena učionica.

Ako bebu prepustite plaču, to bi moglo i da prenadraži lučenje adrenalina, što uvećava šanse da kasnije tokom razvoja i u životu dijete bude agresivno, impulsivnog ponašanja i nasilno.

Negativna posljedica može da bude abnormalno visok nivo hormona stresa – kortizola, što koči razvoj nervnog tkiva u mozgu.

Ignorisanje bebinog plakanja potiskuje i rast i imunosistem, čineći ih podložnim brojnim ozbiljnim oboljenjima.

Jedna studija je pokazala da odojčad čiji je plač zanemarivan nisu razvila zdrave intelektualne i socijalne vještine, te su imala teškoće u obuzdavanju svojih emocija.

Kada su bebice fizičke odvojene od svojih roditelja ili staratelja, aktiviraju se odgovori na bol koji dovode do hormonskih promjena. Čak i trosatna dnevna odvojenost podstiče epigenetske efekte, tj. nasljedne promjene u ekspresiji gena koje nisu uzrokovane promjenom u DNK lancu, što može da se ispolji na funkciju pamćenja u zrelom dobu.

Plakanje i smijanje su načini komunikacije naših mališana. Djeca plaču i dižu larmu zbog raznih stvari – bilo kad su gladna, bilo da ih nešto boli, bilo da imaju nekakvu nelagodu ili jednostavno potrebu za fizičkim kontaktom.

Baš kao i na smijeh, i na plač se mora odgovoriti adekvatno i pozitivnom reakcijom, i to tako da dijete osjeti da su njegova osjećanja prihvaćena. Ignorisanje bebinog plakanja šalje poruku da su tuga i bijes neprihvatljivi, da se suzbijaju njihove emocije, što ih čini razdražljivijima.

Postoje brojni načini da umirite vašu bebu – dojenjem utoljavate njihovu glad; stvaranje zvukova koji su joj poznati dok je bila u vašem stomaku ili kreiranje umirujućeg okruženja i rutine spavanja utiču na to da se beba smiri; dodir kože o kožu stimuliše oslobađanje oksitocina, hormona sreće…

U utrobi se beba nalazila u prostoru koji se non-stop pomjerao, mrdao, tako da je, recimo, ljujuškanje pokret koji je umiruje, jer tako u sebi stvara osjećaj sigurnosti.

Na sve te načine roditelji ili staratelji zapravo pomažu bebama da razviju mehanizme da umire sebe, piše Zelena učionica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:51