Ilustracija / Shutterstock
07/07/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ove stvari se nikad ne stavljaju u veš mašinu

U nekim situacijama je očigledno, ali ponekad idemo linijom manjeg otpora i ubacujemo u nju i nešto za šta već znamo da bi bilo bolje oprati na ruke ili odnijeti na hemijsko čišćenje

Najlakše je prljave stvari ubaciti u mašinu za veš i za sat-dva izvaditi ih blistavo čiste. Tako štedimo vrijeme i živce, ali ako ih operemo na pogrešnom programu ili u mašinu ubacimo ono što se tamo nikako ne bi trebalo naći, možemo napraviti više štete nego koristi.

Koje stvari ne treba nikad da perete u veš mašini?

U nekim situacijama je očigledno, ali ponekad idemo linijom manjeg otpora i ubacujemo u nju i nešto za šta već znamo da bi bilo bolje oprati na ruke ili odnijeti na hemijsko čišćenje. Najčešći primjeri su osjetljivi odjevni predmeti poput donjeg veša od čipke, svile, grudnjaci, vuneni džemperi…

Kupaći kostimi

Da, kupaći kostimi stvoreni su da budu u vodi, ali ne i u mašini za veš jer se tako mogu oštetiti naramenice i unutrašnja struktura gornjeg dijela ženskog kupaćeg kostimima. Osim toga danas mnogo kostima ima razne ukrase, printove, metalno prstenje i slično, pa pranjem u mašini puno postoje mnogo veće šanse da se dogodi oštećenje i nastanu oštećenja. Ako želite da vaš kupaći potraje, perite ga na ruke.

Odijela

Čak i ako je odijelo od pamuka, poliestera ili nekog drugog materijala koji se inače bez problema pere u mašini za veš, sakoi, pantalone i suknje od odijela, nikad ne bi trebalo oprati u mašini. To je najbrži način da navedeni komadi nepovratno izgube oblik i unište se. Za te odjevne komade predviđeno je hemijsko čišćenje.

Kožne patike i odjevni predmeti od kože

Patike od tkanine najbolje operu u mašini za veš na adekvatnom programu, i to pri nižoj temperatura, od maksimalno 30 stepeni, a dobro ih je prethodno, pogotovo ako su bijele, tretirati sredstvom za čišćenje mrlja. Ali sa kožnim patikama je druga priča, a voda i vrućina vrlo lako ih mogu uništiti. Slično je i s odjevnim komadima od kože. Površinu kožnih predmeta nakon što se smoče na kiši možemo tretirati i ‘vratiti u život‘, ali ako takve predmete operemo u mašini i natopimo vodom i deterdžentom površinski sloj će se zgužvati i oštetiti. Ne perite ih već nosite na hemijsko čišćenje. Košta, ali na kraju ćete proći jeftinije...

Važan savjet

U mašinu ne stavljajte više deterdženta i omekšivača nego što je potrebno. Današnji proizvodi za pranje veša su koncetrovani, a taj višak deterdženta neće se uvijek dobro isprati već će ostati u odjevnim predmetima. Osim toga, loše utiče na samu mašinu i da preuzrokuje kvarove. Današnje mašine troše manje vode, a višak omekšivača i deterdženta s vremenom uzrokuju njihovu manju efikasnost, a vremenom pretjerana upotreba ovih proizvoda dovodi do razvoja bakterija i buđi pa ju je potrebno i redovno čistiti iznutra.

Vuna, kašmir, baršun i odjeća s ukrasima

Uvijek pročitajte etiketu za održavanje odjeće od vune, kašmira, baršuna i ukrašenih komada. Neki odjevni predmeti izrađeni su od stopostotne merino vune koja se može prati u mašini, a to će svakako biti istaknuto na etiketi. Ali većina komada od vune i kašmira treba se parti nježno, na ruke. Predmeti ukrašeni šljokicama, metalnim ukrasima i sličnim ukrasima takođe su previše delikatni za agresivno pranje u mašini, s njima treba nježno postupati, prati ih na ruke ili odnijeti na hemijsko čišćenje.

Kravate

Kravate su najčešće izrađene od svile, a pranjem u mašini može se uništiti njihova unutarnja struktura. Pranje na ruku ili hemijsko čišćenje, kad su kravate u pitanju uvijek su sigurna opcija.

Predmeti prepuni dlaka ljubimaca

Ćebe, prekrivače i ostale stvari sa kojima su često u kontaktu kućni ljubimci treba redovno čistiti, ali ipak ne bi trebalo ih stavljati u mašinu za veš ako su prekriveni mačjom ili psećom dlakom. Zašto? Baš kao što vaša kosa može začepiti odvod tuša, tako i dlaka kućnih ljubimaca začepljuje filtere i odvode mašine. Prije nego što stavite u mašinu predmete jako prekrivene dlakama kućnih ljubimaca, dobro iščetkajte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jul 2024 06:35