Полазници из бивше Југославије за заједничким столом / -M.Д.П.
23/01/2022 u 14:00 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полазници првог семинара Сахаџа јоге дружењем и медитацијом у Ријеци повезали просторе бивше Југославије

Послали поруку мира и заједништва

Полазници семинара Сахаџа јоге са простора бивше Југославије окупили су се први пут уживо у Ријеци у мјесту Кострена, након што су се скоро двије године (од почетка пандемије) дружили на "онлајн" медитацијама. Учесници из Македоније, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине (Беча), Хрватске и Словеније, својим путовањем у Ријеку повезали су не само ове просторе, већ су и термином семинара, од 25. децембра до 2. јануара, повезали католички Божић, Нову 2022. годину и православни Божић, који су неки од полазника славили након повратка домовима. Овај први сусрет био је прави изазов за сјајне домаћице, које су топло дочекале госте, организујући богат едукативни програм, медитације и шетње уз обалу, обилазак града Ријеке, чак и излет до Опатије. Посебну радост и надахнуће пружила им је и седмогодишња дјевојчица из Крања, која је уз мајку Уршку била активна током цијелог програма.

– Осјећам да је ово добро за сав мој живот, задовољнија сам собом, смиренија, боље се прилагођавам природним процесима, не размишљам више толико о свакодневним бригама, већ препуштам да се ствари догоде, да не планирам толико, јер је боље да се догоди оно што мора да се догоди, каже Уршка, која се овом врстом јоге бави од кад је њена мајка прије 25 година први пут повела њу и брата на течај.

– Дивно је што смо се сусрели, драго ми је да смо угостиле пријатеље са којима смо кроз медитацију и дружење у природи настојали да залијечимо душевне ране од рата. Осим свакодневне медитације и усвајања теоретских знања о нашем енергетском тијелу, користили смо елементе који нас окружују да се доведемо у баланс- морску воду да очисти тежину и све препреке расту, земљу да нам подари снагу и стабилност, ватру да одагна тугу и летаргију, зрак да ублажи нашу ужурбаност и конфликтност. Било је и тренутака за опуштање и весеље уз гитару и пјесму који су нас још више зближили, каже Даворка из Ријеке. За ТамаруТами Марот, која редовно води медитације у Ријеци, са чијим "ученицима" су се сусрели и полазници овог семинара, овај први "EX YU" сусрет, у шали назван "YOGAslavia семинар", значајан је из више разлога.

– Била је ово прилика да се уживо сусретну људи који су медитирали "онлајн" током 2020. и 2021. године, а да се никада нису видјели лицем у лице. Био је изазов организовати такав сусрет с обзиром на све тешкоће с кретањем и covid- потврдама, уз немале трошкове путовања, тако да су сви који су дошли истински хероји. Циљ нам је био повезати и ујединити људе с ових простора и ставити поенту на оно што нас зближава, а не раздваја. Послати поруку мира и заједништва у вријеме када нетрпељивости опет узимају маха. А све то у ширем контексту људи који раде на свом духовном расту, откривајући нове димензије постојања. И било је као сусрести старе пријатеље- јер исте смо књиге читали, на исту музику плесали, уз исте филмове плакали..., наглашава Тамара угледна докторка денталне медицине, мајка двоје дјеце и супруга поморца, која се Сахаџа медитацијом бави 25 година. Набраја неке од бројних позитивних ефеката: изврсно здравље и јак имуни систем; унутарња радост која не зависи од услова и околине, способност да се ужива у сваком трену; равнотежа и мир који јој нарочито помажу у професионалном животу, који зна бити јако захтјеван и стресан; осјећај повезаности и јединства с природом; уочавање љепоте у свему што је окружује.

– Сахаџа (sahaja-спонтана) је једноставна техника медитације која је у стању освијестити и ојачати све наше потенцијале и довести нас у стање мира и задовољства овдје и сада, без потребе за напорним радом или далеким путовањима, кроз 15-так минута медитације дневно. Учи нас да је извор радости, љубави и мира у нама самима и да је неисцрпан, наглашава Тамара.

Након овог дружења, физички и духовно оснажени полазници семинара планирају да се за следећи семинар окупе на Бледу, у Словенији.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:18