Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
19/09/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preporuke dermatologa: Koliko često treba da se umivamo?

Vaše lice doživljava mnogo toga u toku dana: sunce, vjetar, šminka, i još mnogo toga, tako da je rutina pranja lica važna za zdravlje kože lica

Koliko često treba da perete lice? Dermatolozi imaju na umu "magični broj", ali prava učestalost pranja lica zavisi i od individualnih potreba vaše kože, koje mogu zavisiti od tipa kože.

Zašto je važno oprati lice?

- Čišćenje lica je ključno za održavanje zdravog izgleda i zdravog osjećaja kože. Lice skuplja prljavštinu i ulja i ako se ne uklone mogu dovesti do iritacije i drugih problema sa kožom. Sve u svemu, koža bi bila prljavija, više suva, masnija i izgledala bi starije bez svakodnevnog čišćenja lica - kaže Anand Geria sertifikovani dermatolog, piše Evryday Health.

Koliko često umivati lice?

Dermatolozi bi se složili da je generalno dovoljno umivati lice dva puta dnevno.

- Kažem pacijentima da je važno da operete lice ujutru i na kraju dana - kaže dermatolog. Na taj način uklanjate nečistoće koje su se možda nataložile na koži tokom noći, a zatim uklanjaju prljavštinu, nečistoće i svu šminku ili proizvode koji se koriste tokom dana. Međutim, kako se napominje, ne postoje određene smernice.

Iako se preporučuje pranje lica dva puta dnevno čak i za pacijente koji imaju osjetljivu kožu ili kožna oboljenja, neki dermatolozi savjetuju samo jednom dnevno u određenim okolnostima.

Pravi način za pranje lica

Razmislite o svom tipu kože, navikama šminkanja i svakodnevnim aktivnostima - kaže Geria i objašnjava da sledimo ove korake:

Navlažite lice mlakom vodom.

Nanesite nježno sredstvo za čišćenje lica kružnim pokretima vrhovima prstiju, obraćajući dodatnu pažnju na T-zonu i liniju vilice.

Dobro isprati.

Osušite lice čistim peškirom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:42