Симптоми депресије / Шутерсток
24/04/2022 u 15:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Препознајте симптоме скривене депресиjе на вриjеме

Психичка обољења нису увиjек видљива и очигледна, али су jеднако опасна. С тим у вези, у наставку вам откривамо коjи су то симптоми скривене депресиjе. Неки поjединци се свим силама труде да сакриjу да су депресивни, наjчешће од људи у своjоj околини. Толико могу бити вjешти у скривању проблема, да и сами не успиjеваjу да га препознаjу. Баш зато, скривена депресиjа се често назива и "насмиjана" депресиjа. Особе коjе пате од скривене депресиjе могу дjеловати задовољно, срећно и продуктивно. Односи, љубавне везе и посао могу дjеловати, наизлед, сасвим у реду.

Али у тренуцима када су сами, депресиjа утиче на њихове мисли, осjећања и физичко здравље. А ти симптоми не могу да се сакриjу. Веома jе важно бити свjестан да симптоми депресиjе варираjу. Недиjагностикована и нелиjечена депресиjа може да доведе до фаталног исхода.

Симптоми скривене депресиjе

Jедан од разлога зашто jе тешко препознати скривену депресиjу jесте што симптоми варираjу од особе до особе. Наjпознатиjи симптоми депресиjе су: туга коjа траjе дуже од 2 недjеље, често плакање, пад самопоуздања, губитак интересовања за ствари коjе су некада биле важне, изолациjа…

Међутим, поред тога, знакови скривене депресиjе могу бити: умор и/или мањак енергиjе, промjене у рутини спавања, губитак килограма, гоjење или промjене у апетиту, нерасположење, нервоза и хиперсензитивност, осjећаj безнађа или мање вриjедности, проблеми са пажњом, мемориjом и/или концентрациjом, губитак интересовања за сексуалне односе. Jедан од начина да откриjемо да ли особа има депресиjу jесте сам интервал симптома. Генерално, уколико симптоми траjу дуже од двиjе недjеље, вриjеме jе да се потражи помоћ.

Како изгледа скривена депресиjа?

Посматраjте промjене у понашању. Када особа има депресиjу, почеће другачиjе да се понаша. На примjер, неке особе осjете депресивну епизоду увече, па постану тиши или песимистичниjи. Други поjединци се уозбиље и иницираjу дубоке, мрачниjе разговоре.

Повлачење од социjалних интеракциjа, избjегавање дружења и промjене у понашању током социjалних интеракциjа такође су знак скривене депресиjе. Исто тако, особа може да превише времена посвети послу, што значи да мањак продуктивности ниjе jедини симптом. Уколико примиjетите ове промjене код себе или драгих особа, реагуjте на вриjеме. Разговараjте са стручним лицем коjе ће вам понудити наjбоље механизме и терапиjе.

Без обзира на наш карактер, кад смо у друштву и контакту с људима коjи су стално депресивни и меланколично расположени, можемо осjетити да и сами постаjемо врло негативни. Научници обjашњаваjу да се то догађа jер jе депресиjа заправо заразна болест, а посебно jе опасно ако смо дуготраjно изложени. Чак и ако сте срећна и весела особа, депресивни људи избациће вас из такта, а дружење с њима може негативно утицати на психу, открили су у истраживању научници са Универзитета Индиана. Негативно окружење доводи људе у стање "когнитивне рањивости", обjашњаваjу истраживачи, коjа може постати снажан окидач за депресиjу.

Дакле, ако имате депресивне особе око себе, и ви бисте у раздобљу од пола године могли пасти у депресиjу. Оно што вас може извући jест позитивно окружење коjе ће вас натjерати да позитивно мислите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:33