Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
31/08/2023 u 15:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stomatolozi savjetuju kako da odaberete adekvatnu četkicu za zube

Iako mnogi smatraju da je pranje zuba jednostavan postupak, od ključnog značaja je pravilno četkanje ali izbor četkice za zube

Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spriječi nastanak kako karijesa, tako i oboljenja desni. Kako ističu stomatolozi, redovnim pranjem zuba uklanjaju se naslage hrane i bakterije sa površine zuba koji izazivaju karijes. Iako mnogi smatraju da je pranje zuba jednostavan postupak, od ključnog značaja je pravilno četkanje ali izbor četkice za zube.

Donosimo vam tri savjeta zubara na koje bi trebalo obratiti pažnju kada birate četkicu za zube.

1. Meke dlačice

Svaka četkica za zube koju odaberete treba da ima meke dlačice. Četkice za zube sa mekim vlaknima su nježnije za vaše zube i desni. Četkice sa tvrdom dlakom mogu ukloniti više naslaga, ali takođe mogu uzrokovati povlačenje desni. Ovo može oštetiti korijen zuba i povećati osjetljivost na hladnoću, toplotu i određenu hranu i piće.

2. Mala glava

Što se tiče oblika glave, postoje konvencionalne ili male. Preporučuju se četkice za zube sa manjom glavom (poput dijamanta), jer mogu doprijeti na teško dostupnih mjesta, kao što su zadnji zubi. Oblik glave treba da bude udoban u ustima.

3. Električna četkica za zube

Iako je ručna četkica za zube dobra, električna četkica za zube može bolje ukloniti naslage sa vaših zuba. Može da dopre do teško dostupnih mjesta vaše vilice. Pored toga, mnoge elekrične četkice za zube imaju podešen dvominutni tajmer, koji može da vam bude opomena koliko dugo treba da perete zube.

Dodatni savjeti

Zamijenite četkicu za zube svaka 3 mjeseca ili kada čekinje pokažu znake istrošenosti. Istrošena četkica za zube neće dobro očistiti zube.

Osim prave četkice za zube, najvažnije je da perete zube pravilno i dovoljno dugo (najmanje dva minuta, dva puta dnevno ujutru i uveče).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 11:56