Употреба антибиотика / Шутерсток
24/10/2021 u 12:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручњаци апелују на рационалну употребу антибиотика

Они нису увијек потребни, јер је тијело понекад способно само се одбранити од инфекције

Ново истраживање сугерише да прекомјерна употреба антибиотика може повећати ризик од рака дебелог цријева. Антибиотици су изузетно корисни у лијечењу инфекције. Међутим, научници још уче о здравственим проблемима који су последица употребе и прекомјерне употребе антимикробних лијекова.

Резултати нове студије, која је представљена на Свјетском конгресу Европског друштва за медицинску онкологију о раку једњака 2021., показују да људи, посебно они млађи од 50 година, могу имати повећан ризик од рака дебелог цријева због употребе антибиотика.

Ове нове информације појачавају важност опрезног прописивања антибиотика. Амерички Центар за контролу и превенцију болести напомиње да су антибиотици корисни у лијечењу одређених врста инфекција, али не оних узрокованих вирусима. Дакле, они нису увијек потребни, јер је тијело понекад способно само се одбранити од инфекције.

Стручњаци широм свијета апелују на рационалну употребу антибиотика, а ова студија им је аргумент више.

Наиме, иако се свеукупно последњих година учесталост рака дебелог цријева смањила, порастао је број случајева колоректалног карцинома међу особама млађима од 64 године.

А, и све је већа забринутост због укупне преваленце колоректалног карцинома код млађих особа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:28