Dobra navika / -SHUTTERSTOCK
14/08/2023 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stručnjaci uvjeravaju: Čitanje prije spavanja može produžiti život

Studija je pokazala zanimljive rezultate koji otkrivaju kako osobe starije od 50 godina koje imaju naviku čitanja svog omiljenog štiva prije spavanja u prosjeku žive dvije godine duže od onih koji ne čitaju

Iako svi vrlo dobro znamo da ne možemo zaustaviti proces starenja, stručnjaci nas uvjeravaju da možemo da pokušamo da ga usporimo. Kako donosi britanski The Sun, mnoge jednostavne svakodnevne navike povezuju se s dužim životom i ne zahtijevaju trošenje novca. Jedna od tih navika jeste čitanje prije spavanja.

Studija iz 2016. godine pokazala je zanimljive rezultate koji otkrivaju kako osobe starije od 50 godina koje imaju naviku čitanja svog omiljenog štiva prije spavanja u prosjeku žive dvije godine duže od onih koji ne čitaju. Kako je objavljeno u časopisu Social Science & Medicine, naučnici su proučavali obrasce čitanja više od 3600 osoba starijih od 50 godina. Tokom 12-godišnjeg razdoblja njihovog praćenja umrlo je 33 odsto ljudi koji nisu čitali, u poređenju sa 27 odsto onih koji su čitali na dnevnoj bazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 08:22