Revija Foruma slovenskih kultura / -ĐORđE TOMIć
03/11/2023 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Transformacije otvorile Perwoll fashion week: Među 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja i naša Ivana Murišić

U Hangaru u Luci Beograd svoje kreacije prikazalo 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja

Perwoll Fashion Week svečano je otvoren revijom TRANSFORMACIJE na kojoj je, u Hangaru u Luci Beograd, svoje kreacije prikazalo 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja. Boje Crne Gore branila je Ivana Marušić sa svojim modelima.

Revija je realizovana u saradnji sa timom Foruma slovenskih kultura, a modele inspirisane etno motivima svojih zemalja, na najbolji način su predstavili: JSP - Jelena i Svetlana Proković – Slovenija/Srbija, Nikolay Bozhilov – Bugarska, Galina & Nikolay Biryukov – Rusija, Andrea Pojezdalova – Slovačka, Denisa Dodalova – Češka, Jelena Holec – Hrvatska, Dragana Hristov – Severna Makedonija, Kinga Krol – Poljska, Ivana Murišić – Crna Gora i Nevena Ivanović – Srbija.

image

Model Ivane Murišić

-ĐORđE TOMIć

Vidno oduševljena publika dlanove nije štedjela tokom cijele revije, pozdravljajući aplauzima TRANSFORMACIJE koje su oživjele elemente kulturne baštine slovenskih zemalja učesnica.

Sa deset autorskih vizija i kolekcija, TRANSFORMACIJE grade temelje za uspostavljanje dugoročne platforme za modno stvaralaštvo slovenskih zemalja – i dolazak do svjetskih modnih prestonica sa svojim originalnim senzibilitetom. Osim vremenskog i prostornog povezivanja, važan momenat projekta predstavlja i međugeneracijska razmjena i saradnja. Reviju, kao i prezentaciju cijelog projekta Transformacije podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

image

Revija Transformacije

-ĐORđE TOMIć

Pored sjajne revije svečano je otvorena i izložba Švedskog instituta Fashion Forever, koja predstavlja dobre primjere prakse švedskih brendova na temu održive mode, reciklaže, redizajna, cirkularne ekonomije. Ovi izuzetno poučni i interesantni primjeri, biće dostupni posjetiocima u foajeu Belgrade Fashion Week revijskog prostora u Hangaru. Futuristička modna industrija u nastajanju, pruža širok pregled nadolazeće modne industrije u Švedskoj i predstavlja održive i odgovorne inicijative donosioca odluka, akademske zajednice i industrije. Brojne obećavajuće inovacije vodećih švedskih pionira mode daju uvid u ono što dolazi. Budućnost mode je orijentisana ka korisnicima, vođena je naprednim, inovativnim tehnologijama i mnogo je bolja za našu planetu. Predstavljanje rada švedskih aktera iz oblasti cirkularne modne industrije, ima za cilj da inspiriše pozitivan razvoj i inicira saradnje.

image

Sa revije Transformacije

-ĐORđE TOMIć

Nedelju mode zvanično su otvorili Nenad Radujević, osnivač i direktor Belgrade Fashion Weeka i Anika Ben David ambasadorka Švedske u Srbiji, ukazujući na značaj saradnje i razmjene iskustava i na polju kreativnosti, Cirkularne ekonomije i Modne održivosti.

image

Otvaranje revije Foruma slovenskih kultura

-ĐORđE TOMIć

Publika će tokom ovog jesenjeg izdanja Nedelje modeuživati i u bogatom Fashion & Art programu koji se odvija u foajeu Hangara, a pored pomenute izložbe Fashion Forever, tu su i: izložba fotografija Svetlane Braun, pobjednice konkursa BFW Insta shot, modni performansi na novom formatu BFW Stage, kao i izložba modnih detalja, koji upotpunjuju, a često i definišu modne trendove. Posebna atrakcija je BFW Market, koji se realizuje sa kulturnim centrom Silosi (u istoimenom prostoru) tokom vikenda 4. - 5. novembra, na kome će posjetioci imati priliku da konzumiraju domaću modu mladih preduzetnika i dizajnera koji stvaraju atraktivne urbane i street brendove.

image

Revija Foruma slovenskih zemalja

-ĐORđE TOMIć

Društveno odgovoran projekat koji je ovog puta podržala Beogradska nedelja mode je kampanja "Promenimo u ljubičasto", koja govori o značaju uvođenja skrininga za rak pluća i dostupnosti adekvatne dijagnostike i leijčenja. Činjenice govore da svakih 90 minuta u Srbiji jedna osoba premine od raka pluća. Karcinom pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svijetu, tako i u Srbiji. Podaci iz zemalja koje su uvele skrining pokazuju da je broj osoba kojima je rak pluća otkriven u ranijim stadijumima dramatično povećan i da te osobe imaju više od 10 puta veće šanse da žive duže i kvalitetnije od osoba kojima je bolest otkrivena u poodmaklim fazama.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 00:52