Tri načina na koje joga može pomoći u gubljenju težine / -FOTO:NN
17/09/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri načina na koje joga može pomoći u gubljenju težine

Nije stvar samo u kalorijama koje sagorijevate, kaže Džudi Bar

Joga ima mnoge zdravstvene prednosti, od jačanja mišića, poboljšanja sna do smanjenja stresa. Ali, može li pomoći i kod gubitka težine?

- Postoji nekoliko različitih načina na koje joga može pomoći u gubitku težine, a nije stvar samo u kalorijama koje sagorijevate - kaže Džudi Bar, menadžer programa joge u Klivlendskom kliničkom centru za integrativnu medicinu u Ohaju, piše Evriday Health, prenosi B92.

- Joga, ako se radi kako treba, postaje promjena načina života. Može vam pomoći da upravljate stresom, što takođe može pomoći u održavanju težine - kaže ona.

Podaci su pokazali da je joga povezana sa gubitkom težine i njenim održavanjem zbog nekoliko faktora, uključujući potrošnju energije tokom sesija joge, podsticanje više vježbanja smanjenjem bolova u leđima i zglobovima, povećanje svjesnosti, poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa.

Joga može pomoći u pažljivoj ishrani

Tokom joge vi jačate i sami sebe, pored toga što utičete na mišiće. Kada držite položaj duži vremenski period, povezujete se sa osećajem vašeg tijela. Vježbanje pažljivosti na prostirci za jogu može pomoći i kada je u pitanju vježbanje pažljivih navika u ishrani. Pažljiva ishrana je prepoznavanje znakova gladi i ograničavanje prejedanja.

Joga vam može pomoći da upravljate stresom

Postoji mnogo načina na koje stres može doprinijeti povećanju tjelesne težine - a posebno nekontrolisani hronični stres. Joga može pomoći u smanjenju nivoa hroničnog stresa. Rad disanja i meditacija su kamen temeljac vežbanja joge. Oba doprinose povećanju energije, poboljšanju raspoloženja i smanjenju nivoa stresa.

Duboko disanje pomaže da se poništi stres i preokrenu neki od ovih negativnih efekata koji mogu otežati gubitak težine.

Joga pomaže u izgradnji mišića

Izgradnja mišićne mase je još jedan način na koji joga pomaže u gubitku težine i održavanju težine. Tokom joga vježbi koristimo sopstvenu tjelesnu težinu kao oblik otpora. Cijelo vaše tijelo radi na tome da vas održava u ravnoteži kako biste uradili trening.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:08