Jedna od ideja koja zadovoljava sva oravila i ukuse / - GRADNJA
13/07/2023 u 03:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za higijenu i opuštanje, osim sapuna i vode, važna je i atmosfera

Postoji čitav spisak boja koje treba izbjegavati u kupatilu

Boje mogu podići raspoloženje, ali ga mogu i uništiti. One imaju moć da stvore atmosferu u prostoriji, a izborom pogrešne nijanse možete ugroziti izgled prostora, ali i osjećaj koji ćete imati kad uđete u njega.

Pri uređenju doma izbor odgovarajućih boja zidova vrlo je važan kad je riječ o svim prostorijama i treba mu pažljivo pristupiti. To se podjednako odnosi i na dječju sobu, ali i na dnevni boravak ili pak kupatilo.

Kupatilo je prostorija u kojoj ćete boraviti najmanje dvaput na dan, svakoga dana, pa u njoj želite da se osjećate prijatno i opušteno. Zato vam treba boja koja je sposobna da vas napuni energijom ujutro ili da vas opusti tokom večeri.

S druge strane, važno je da njeno održavanje bude praktično. Ako na taj način posmatrate boje koje ćete uzeti u obzir, stručnjaci savjetuju da svakako u širokom luku zaobiđete ove koje su izdvojili za HomesAndGardens.

Zelena

Iako se zelena može činiti kao odličan izbor za kupatilo zbog svoje povezanosti s prirodom, to bi mogao biti loš izbor.

- U zavisnosti od vrste kupatila i izloženosti prozora, ali zelena je obično zabranjena nijansa za ovaj prostor. Zelene boje će dati zelenkasti odsjaj koži, pa će vam odraz u ogledalu delovati bolesno – savjetuju Kili Džekson i Elin Voren iz "Jackson Warren Interiorsa".

Ako vas ipak privlači zelena i želite da budete sigurni njen odsjaj neće narušiti kako se osjećate, možete testirati učinak. Obojite veliki komad tapeta i objesite ga u kupatilo. Pogledajte u različito doba dana pod prirodnim i vještačkim svjetlom kako biste provjerili jeste li zadovoljni ishodom.

Crvena

- Intenzivne, svijetle boje mogu djelovati nadmoćno u ograničenom prostoru poput kupatila - objašnjava dizajner enterijera Artem Kropovinski.

Međutim, to ne znači da morate u potpunosti zaboraviti na crvenu boju u kupatilu.

- Ako želite da dodate dašak crvenila, razmislite o dodavanju ukrasnih elemenata kao što su peškiti, ponjave ili umjetnička djela - predlaže Andžela Hamvi, osnivačica "Mackenzie & Co".

Žuta ili plava

- Šta važi za crvenu, važi i za druge nijanse sličnih karakteristika. Posebno predlažemo da izbjegavate potpuno zasićene primarne boje poput crvene, žute ili plave koje mogu biti vizuelno šokantne. Skloni smo da izbjegavamo hrabre oštre boje, naročito u kupatilu jer bi ona trebalo da djeluje svijetlo i prijatno kako bi se podstakao osjećaj opuštenosti - upozorava Andžela Hamvej.

- Kupatila su često manji prostori u domu usmjereni na higijenu i negu tijela. Važno je koristiti svijetle, neutralne boje kako bi prostor izgledao sveže i primamljivo - preporučuje Hamvej.

Bijela

Iako dizajneri enterijera preporučuju svijetle nijanse za kupatila, istovremeno upozoravaju na zamke nijansiranja.

- Svjetlobijela možda nije idealna jer će lako pokazati prljavštinu i fleke pa zahtijeva više održavanja. Umjesto toga, preporučujemo meke, neutralne boje u nijansama sive, plave i prljavobijele kako biste stvorili spokojaona

Sa tim se slažu i Kili Džekson i Elin Voren, ističući da je važno birati lagane i opuštajuće boje.

Tamne boje

Bilo koja nijansa boje za kupatilo može biti pogrešna ako je nijansa previše tamna.

- Tamne boje takođe nisu idealne za kupatilo jer mogu pokvariti raspoloženje i učiniti prostor manjim - objašnjava ona.

Međutim, postoji izuzetak, kažu Kili i Elin.

- Pojačajte dramu u malom prostoru. To je super mjesto za iskazivanje ličnosti, ali vjerovatno bismo se klonili crvenih nijansi -

Dakle, koja je boja najbolja za kupatilo.

- Usredsredite se na svijetle boje za kupatila - savetuje Kejt Fidžler iz "Kate Figler Interiors".

- Kupatila su prostori koji bi trebalo da budu istovremeno umirujući i praktični – mjesto za opuštanje nakon dugog dana i spremanje na posao ujutro. Zbog toga, ambijent mora biti univerzalno laskav, a da ne bude previše hrabar. Razmislite o toplim bijelim, oštrim sivim ili drugim umirujućim tonovima - savjetovala je Fidžler.

Razne nijanse bijele boje odlično se slažu s mermerom, a možete dodati naglašeni plafon u bledoplavoj boji. Uz odgovarajuću rasvjetu i detalje u tonovima kože možete stvoriti idealan ambijent - kaže Kejt i ističe da su svijetle nijanse uvijek bolji izbor za kupatilo.

Dizajner enterijera Artem Kropovinski kaže da bezvremena bijela boja kupatila nikada ne gubi svoj šarm.

- Ona pomaže da kupatilo djeluje svijetlo i prostrano. Takođe, razmislite o nežnim svjetloplavim tonovima. To je još jedna prikladna opcija za kupatila, koja nudi sjaj sličan bijelom, ali s dodatnim karakterom. Ili možda bež. Ova topla i primamljiva nijansa odlično ide u kupatilima, nudeći fleksibilnost za dodavanje živopisnih dodataka - zaključuje Artem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 23:29