03/01/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zdrava ishrana je baza zdravog života

Dosadašnja statistika pokazuju da u prodavnice zdrave hrane uglavnom zalazimo u potrazi za egzotični
Dosadašnja statistika pokazuju da u prodavnice zdrave hrane uglavnom zalazimo u potrazi za egzotičnim začinima ili čajevima, ali navike se i te kako mijenjaju, pa umjesto slanog kupovnog kikirikija sve više kupujemo sirovi ili čak onaj u ljusci, pa ga sami pripremamo, pečemo, ili solimo po želji. Umjesto ribica i pereca omiljena grickalica postaju lanene pločice ili štapići suncokreta, pečene leblebije, ili kikiriki u susamu....
- Zdrava ishrana je baza zdravog života. Ukoliko ste nekada u životu primjenjivali određene zdrave navike zarad boljeg osjećaja u organizmu, pritom ne pazeći šta jedete, onda ste sasvim sigurno shvatili kako nedostatak pravilne ishrane može baš ništa da nadomijesti - kaže Jasmina Drašković, vlasnica trgovine „Krassula“ d.o.o, Bio-Sunce –zdrava hrana. Ona je tri godine radila u prodavnici i tu se jako zainteresovala za namirnice koje prodaje, koja čemu služi i čemu najviše pomaže, koji začin ide sa čim, načinima pripreme i slično. Dobro edukovana preuzela je posao sa zdravom hranom i uputila se u biznis.
-Na ovaj način sam ostvarila kontakt sa dobavljačima i dobila informacije odakle koji proizvodi potiču i uvjerila se u njihov kvalitet, kaže Jasmina za „Dan“. Ističe da je sve veći broj djece koja, pored gojaznosti, pate od bolesti karakterističnih za treće doba – visokog krvnog pritiska, visokih vrijednosti holesterola i triglicerida, a u porastu je i dijabetes, a za sve to u „zdravoj hrani“ postoje proizvodi da riješe problem. Ima dosta proizvoda i za bebe, a u zavisnosti od potreba ljudi, zavisi i nabavka i potrošnja.
U vrijeme pandemije, kaže, odlično prolaze proizvodi iz linije „Eterra“, čiji je moto citat Johana Volfganga Getea: „Tajna zdravog života nije u tome da znate šta treba činiti, već je u činjenju onoga što znate“. Ljudi traže ulja čajnog drveta i origana, koja su efikasna pri uništavanju zaraznih klica, kao i ulje „četiri lopova“, obično i sa moringom, čiji se recept oslanja na priču iz 18. vijeka, ali je nauka potvrdila njegovu efikasnost. Tu je spektar zdravih preparata za njegu i liječenje kože, za respiratorni, digestivni, nervni, mišićni i koštani sistem, srce i krvni sistem, za ženski i reproduktivni sistem, za jačanje imunog sistema, kao i za dijabetes i urinarne infekcije, a ima i afrodizijaka.
-Zdrava hrana podrazumijeva bezglutensku hranu, bez šećera, proteine, ulja, čajeve, orašaste plodove, kozmetiku... i to sve 100 posto prirodno. Ovi proizvodi imaju ekološke sertifikate kojima se potvrđuje njihovo organsko porijeklo, da su ručno rađeni i nisu nastali od genetski modifikovane hrane, imaju ISO, HACCP, FDA licence i pečat World Health Organization. Najviše se kupuju razne vrste brašna i čajeva. Najviše prolaze proizvodi iz pulta poput orašastih plodova i svakodnevne potrpštine poput brašna, ulja, začina, koji se preporučuju za zdravu ishranu, ili kao dodatak ishrani za regulisanje mnogih zdravstvenih problema. To su osnovne potrepštine za domaćinstvo,tako da za njihovu nabavku treba da izdvojite onoliko koliko bi i mjesečno potrošili za kupovinu proizvoda u marketima - objašnjava Jasmina.
Cijene su usklađene sa nabavnim cijenama.
- Neke proizvode nudimo na mjeru i u pakovanjima. Jeftinije je kad se kupuje na mjeru, dok su organski proizvodi skuplji i upakovani. Najjeftiniji je čaj na mjeru, koji je i zdraviji od prerađenih. Najskuplji su organski proizvodi koju su kvalitetno prerađeni i proizvodi koji su rijetki i teško ih je nabaviti, a takođe i oni koji potiču iz dalekih zemalja. Cijene ovih proizvoda znaju da odbiju neupućenog kupca, ali kad je zdravlje u pitanju, za cijenu se i ne pita - poručuje Jasmina.
M.D.Popović


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:29