Хепатитис у трудноћи / -Шутерсток
08/10/2021 u 17:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жутица у трудноћи може направити проблем

Хепатитис у трудноћи је важно препознати на вријеме, како би се спријечио потенцијални проблем по здравље маме и бебе

Хепатитис у трудноћи је важно препознати на вријеме, како би се спријечио потенцијални проблем по здравље маме и бебе. Хепатитис је болест која доводи до запаљења јетре. Он може бити резултат вирусне инфекције, али и не мора. До хепатитиса могу довести хепатитис А, Б, Ц, Д и Е вируси. Хепатитис се може јавити и у трудноћи.

У трудноћи, акутни вирусни хепатитис може довести до жутице. Невирусни хепатитис у трудноћи може узроковати компликације неких болести које су блиско везане за трудноћу.

Лијечење, превенција и ефекти на трудноћу могу бити различити у зависности од врсте хепатитиса. Он заиста може направити компликацију код будуће маме. Поред тога, трудноћа може довести до хроничног хепатитиса, што потом повећава ризик од оштећења јетре.

Које су опасности хепатитиса у трудноћи?

Вирусни хепатитис може значајно утицати на мамино и бебино здравље. Може доћи и до превременог порођаја. Хепатитис се може пренијети на фетус, што доводи до краткорочних и дугорочних проблема. Хепатитис Е је најопаснији, али је, срећом, и најређи. Хепатитис Б и Ц су много чешћи и могу се спријечити вакцином, која се свакако препоручује трудницама.

Који су симптоми хепатитиса у трудноћи?

- Мучнина, повраћање, недостатак апетита

- Жутица или пожутјеле очи и кожа

- Тамнија боја урина

- Модрице и крварење испод коже

Уколико било који од симптома примијетите, обратите се љекару.

Аутоимуни хепатитис се такође може јавити у трудноћи. Важно је да редовно посјећујете љекара и пратите стање.

Како хепатитис утиче на опоравак после порођаја?

Хронична хепатитис инфекција неће много утицати на опоравак маме, осим уколико није повезана са хеморагијом. Тада опоравак може трајати дуже.

Не постоји опасност да ће се вирус хепатитиса пренијети путем мајчиног млијека. Зато, нема разлога да прекидате дојење. Маме које имају крварење или пуцање брадавица би дефинитивно требале да прекину са дојењем, све док се не опораве. Новорођенче би требало да прими имуноглобулине и вакцину против хепатитиса Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:54