/ - PHOTO BY RYAN FIELDS ON UNSPLASH
16/05/2023 u 23:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prije nego što dijete ostavite samo kod kuće, razmislite o ove tri stvari

Ostaviti dijete kod kuće velika je odluka, pa je bitno da je dijete spremno na to koliko i vi

Ovo pitanje će svaki roditelj postaviti sebi nekom trenutku - kada je uredu ostaviti dijete samo kod kuće?

Prije nego što se odlučite na taj korak, važno je razmisliti o nekoliko stvari koje će vam pomoći u donošenju odluke, piše Avaz.

Pokazuje li vaše dijete da je spremno za tu odgovornost

Razmislite o sljedećim stvarima: pridržava li se kućnih pravila, a da ga stalno na njih ne morate podsjećati? Donosi li dobre odluke? Kako se nosi s rješavanjem problema? Slijedi li određenu rutinu? Ostaviti dijete kod kuće velika je odluka, pa je bitno da je dijete spremno na to koliko i vi, stoga je isto tako važno razmotriti želi li vaše dijete ostati samo kod kuće.

Prije donošenja bilo kakve odluke razmislite o ovim pitanjima te ćete potom imati jasniji odgovor na to je li vaše dijete spremno za ovu vrstu odgovornosti. Ako smatrate da ipak još nije, tada možete napraviti plan kako pomoći svom djetetu u toj velikoj prekretnici.

Koje vještine vaše dijete treba imati

Nakon što ste utvrdili da je vaše dijete u smislu ponašanja dovoljno zrelo da ga ostavite samog, razmislite (i provjerite) ima li odgovarajuće vještine koje su mu potrebne da funkcionira samostalno. Naprimjer, zna li dijete samo pripremiti ili podgrijati hranu? Zna li broj za slučaj nužde? Zna li svoje puno ime i prezime, adresu i kontakt-brojeve vas ili nekog iz porodice? Zna li zaključati vrata te kako postupiti ako neko nepoznat kuca?

Ako s pouzdanjem možete reći “da” na svako od gornjih pitanja, to je dobar znak da je vaše dijete spremno kratko vrijeme funkcionirati kod kuće bez vas. Ako to nije slučaj, nastavite edukovati dijete i učiti ga vještinama potrebnima tako da jednog dana može bez straha ostati samo kod kuće.

Šta ako je riječ o više djece

Kada je riječo braći i sestrama, odnosno ostavljanju više djece samih, to će ovisiti o mnogo faktora. Mogu li se kao „grupa“ brinuti sami za sebe? Koje su dobi? Mogu li sarađivati bez onog „glavnog“? Mogu li uspješno riješiti sukob?

U konačnici, ono što je važno osigurati jeste da se vaše dijete osjeća samouvjereno i sigurno ostati samo kod kuće na kraći period. Prije nego što odete, provjerite jesu li sve potencijalne opasnosti pod kontrolom i dalje od dosega djeteta, poput alkohola, lijekova, noževa, upaljača…

Takođe, pobrinite se da dijete razumije pravila, poput toga da ne otvara vrata nepoznatim osobama, ne koristi šporet, ne odlazi samo iz kuće i slično.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DIJETESAMOĆAKUĆA
24. april 2024 23:02