Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/06/2023 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Psiholozi otkrili posljedice samohranog roditeljstva

Samohrani roditelji često rade većinu vremena i nemaju vremena da se posvete svom djetetu i njegovom učenju

Samohrano roditeljstvo nosi mnoge izazove i za roditelje i za djecu. Psiholozi kažu da samohrano roditeljstvo može loše da utiče na djecu, prenosi Tajms of Indija.

Imaju niže ocjene

Istraživanja pokazuju da djeca samohranih roditelja postižu lošije rezultate u školi, odnosno imaju niže ocjene. Kako objašnjavaju autori ovih studija, činjenica je da samohrani roditelji često rade većinu vremena i nemaju vremena da se posvete svom djetetu i njegovom učenju. Zbog toga, djeci koja odrastaju samo sa jednim roditeljem može biti teže da uče i obavljaju svakodnevne zadatke kao što su domaći.

Pored akademskih poteškoća, djeca koja imaju samo jednog roditelja često su izložena stresu zbog razvoda ili gubitka drugog roditelja. To ih čini sklonijim anksioznosti, depresiji i osjećaju usamljenosti, objašnjavaju psiholozi. Mnogi roditelji se nakon razvoda ponovo vjenčavaju ili sklapaju brakovi, što može imati dodatne negativne posljedice po dete ako se još nije pomirilo sa situacijom.

Finansijska nesigurnost

Još jedna negativna stvar koja može biti posljedica samohranog roditeljstva je finansijska nesigurnost. Život u zajednici sa oba roditelja često znači veća primanja, što obično nije slučaj u jednoroditeljskoj porodici. Tada su djeca često prinuđena da žive skromnije, što nije nužno loše za njih, ali je svakako teže, kako njima, tako i roditelju koji ih sam odgaja i brine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:33