18/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borba za život u logoru smrti

Svjetska televizijska premijera filma je u subotu u 20 sati na Prvom programu RTS-a
Svaki lik u filmu Dara iz Jasenovca nosi simbol stradanja i genocida kojim je film prožet - kaže mlada glumica Jelena Mur, koja glumi Jevrejku Blankicu u filmu čija je svjetska televizijska premijera je u subotu u 20 sati na Prvom programu RTS-a. - Blankica je savršeni kontrapunkt cijele postave ovog filma, jer ona karakterno predstavlja moralni stub, neko svjetlo na kraju tunela glavnoj junakinji Dari. Ja sam neko ko je stalno na Darinoj strani i neko ko se bori za život u logoru smrti - ističe glumica Jelena Mur.
Ovakav istorijski film je, kako kaže, savršen prostor gdje morate da se potkrijepite istorijskim činjenicama i onda svojom kreativnošću možete da domaštate i radite na svom liku dok ne dobijete najbolji moguću stvar.
– Čitala sam mnoga svedočanstva ljudi koji su preživjeli Jasenovac i za mene je ključna stvar bila da psihologija žrtve, odnosno kako od potpunog kukavičluka dospijevamo do apsolutne hrabrosti. Jaša, kojeg glumi Bojan Žirović, ima savršenu rečenicu koju izgovara: ‘Večeras nas je ponovo smrt zaobišla, a bješe lijepa noć za umiranje - navodi mlada glumica.
To joj je bila i glavna vodilja, da svakog trenutka lik kojeg igra strepi od smrti.
- Simbol jednog genocida i stradanja kojim je svaki lik u određenoj mjeri prožet. To je ono čime su se svi glumci posvetili prilikom stvaranja „Dare iz Jasenovca“ - dodaje Murova.
Prema njenim riječima, sa istorijskog i ljudskog gledišta, Jasenovac je jedna crna tačka i smatra da se o tome treba govoriti.
– Mislim da smo snimili dobar film i da imamo sjeme koje će povući cio lanac da se progovori o stradanju našeg naroda u logoru smrti Jasenovcu - kaže glumica.
Priča je, dodaje, ispričana jednim autentičnim jezikom koji se sve vrijeme igra sa dokumentarističkim i igranim stilom. Muzika, koju je komponovala Aleksandra Kovač, scenografija, kostimi – sve to pomaže da priča bude što autentičnija.
O svom iskustvu tokom snimanja, kaže da je bilo predivno i da nije mogla da poželi bolju ekipu za svoj prvijenac.
– Počevši od glumaca, koji su uvijek bili tu za mene i svi smo radili kao tim. Svako se svakome našao, pa su mi tako pomogli jer sam morala da radim sa dijalektom i narečjem koji nisu moji - rekla je Jelena Mur.
A.Š.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:42