Princeza Dajana / -SHUTTERSTOCK
14/10/2023 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čuveni intervju Ledi Di iz ‘95. godine pretočen je u pozorišnu predstavu

Intervju princeze Dajane s Martinom Baširom za BBC-jevu emisiju „Panorama" jedan je od onih medijskih događaja koji nikad neće biti zaboravljen

Dajana je šokirala naciju, a zatim i cio svijet, kada je intervju prikazan 20. novembra 1995. godine jer je otvorenošću i iznošenjem detalja iz života britanske kraljevske porodice, unijela velike promjene u Palatu. Činjenica je da se tek godinama kasnije pokazalo kako je nesrećna princeza bila prevarena, kako joj je Bašir pokazivao lažne dokaze o njenom praćenju da bi zadobio njeno povjerenje itd. Intervju u kom je Dajana između ostalog spomenula kako ih je u njenom braku s Čarlsom "bilo troje, pa je bila mala gužva", dio je većine dokumentarnih i igranih programa u kojima se govorilo o tragično stradaloj princezi, a sada mu je posvećena i cijela pozorišna predstava koja počinje s igranjem krajem oktobra. Londonsko pozorište Park objavilo je prve informacije o predstavi "Intervju", u kojoj glavnu ulogu princeze Dajane glumi 35-godišnja glumica Jolanda Ketl. Na fotografijama se može vidjeti Ketl obučena u plavi kostim u kakvom je Dajana sela ispred Bašira u svojim odajama i Kensingtonskoj palati, te progovorila o nevjerstvu, depresiji, bulimiji, mentalnoj stabilnosti... Marina Bašira glumi 33-godišnji Tibu Fortes.

Ketl, poznata po ulogama u nizu britanskih filmova i serija, poput "Uveravanja", "Leta u Italiji", itd, već ima iskustva s "kraljevskim ulogama". Naime, ona je u Netfliksovoj seriji "Kruna" glumila suprugu znamenitog izumitelja, preduzetnika i zaštitnika umjetnosti Džeremija Fraja.

Predstava "Intervju" ("The Interview") autori kažu, "daje uvid u priču iza intervjua: ženi koja ga je dala, muškarcu koji ga je napravio i instituciji koja ga je prikazala". Ipak, scenarista Džonatan Mejtland otkrio je da će u drami biti uključeni samo "određeni djelovi" intervjua, i to zbog pitanja autorskih prava, ali i iz poštovanja prema princu Vilijamu.

Stariji sin princeze Dajane i budući kralj prije dvije godine zatražio je bojkot intervjua, nakon što je istraga sudije Džona Djasona, bivšeg šefa britanskog Vrhovnog suda, pokazala da je BBC prećutno podržao Baširovo manipulisanje Dajanom.

-Stvari koje su dovele do slavnog intervjua i događaji nakon njega otkrivaju mnogo toga o našoj zemlji i njenim institucijama- izjavio je Mejtland za Daily Mail koji je rekao da je intervju "zaista materijal za dramu".

-Jedva čekam da vidim kako će mu naša vrhunska glumačka postava i reditelj Majkl Fentiman udahnuti život- zaključio je scenarista.

Princ Vilijam, kao i njegov brat Hari, koji živi u SAD, zasad nisu reagovali na najavu predstave. Pozorište je izabralo dobar trenutak za premijeru, jer se u novembru i decembru završava "Kruna" - prvi deo finala serije stiže na Netflix 16. novembra, a drugi 14. decembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DAJANAPREDSTAVA
28. april 2024 11:54