Pozorišna hit-projekat / Lepa Brena project
23/02/2023 u 11:37 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pozorišna predstava o životu naјveće balkanske zviјezde: Pet lica Lepe Brene

Pozorišna predstava čiji su autori i reditelji Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i jedne hrvatske književnice Vedrane Klepice

Nakon nevjerovatnog interesovanja na čak četiri zagrebačka izvođenja, pozorišna hit-predstava "Lepa Brena project" nastavlja put gostovanjem u Rijeci! Tri su dana bila dovoljna da se rasprodaju dvije predstave beogradskog Bitef teatra u Satiričkom kazalištu Kerempuh, pa je organizator osigurao dodatna dva termina u Zagrebu, za koje je ostalo još samo desetak dostupnih karata. Interes se brzo proširio i van metropole, gdje predstava igra 6, 7. i 8. marta, pa glumačko-pjevačko-plesni komad o životu Lepe Brene stiže u petak 10. marta u Rijeku, u Hrvatski kulturni dom na Sušaku.
Glumački krem nastupa u ovoj hit-predstavi, predvođen Jasnom Đuričić, doajenkom koja je nedavno nagrađena za najbolju evropsku glumicu u filmu "Quo Vadis, Aida". Uz nju u ostalim ulogama Lepe Brene pojavljuju se Jelena Ilić, Anđela Jovanović, Jovana Belović te glumac Vladimir Aleksić. Glavni su likovi Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti, čiji se monolozi upliću u vrstu međusobnog razgovora; kako međusobno, tako i s publikom. Naime, "Lepa Brena project" govori o životu najveće balkanske zvijezde, problematizuјe njenu popularnost, tragičan raspad bivše države i nesrećne sudbine svih njenih građana. I sve to ispričano kroz jednu ženu, ali pet lica Lepe Brene koje se stapaju u zajedničku priču i poruku.

image

Predstava obara sve rekorde posjećenosti

Lepa Brena project

Pozorišna predstava čiji su autori i reditelji Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i jedne hrvatske književnice Vedrane Klepice. Autori naglašavaju da predstava nije zamišljena samo kao biografska predstava, već kroz Lepu Brenu, simbol šoubioznisa Jugoslavije, priča i o kompleksnosti i kontradikcijama poslednje četiri deceniјe na ovim prostorima, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, razočarenjima i nadi, ali vidimo i Brenu kao estradnu zvijezdu koja i sama puca pod pritiscima životnih tragedija.
Brena Graditeljstva govori o socijalizmu iz današnje tranzicijske perspektive gdje je građanin na svaki način nezaštićen, govori i o ratu i onome što se neprestano gura pod tepih. Brena Seksualnosti nas vodi u sudbinu transvestita koji nastupa kao Brenna i ima svoj drag queen show u Beču, a kroz njega nas uvodi u vrstu lične hrabrosti da se živi vlastita sudbina. Brena Biznismenka donosi naličje dive koje se očitava u ljudskoj slabosti, Brena Jugoslovenka donosi bestidni užas rata, dok Brena Pjesme pruža mogućnost za promjenu, život dostojan življenja.

image

Predstava obara sve rekorde posjećenosti

Lepa Brena project

- Predstava me dirnula, glumačka ekipa je lijepo pokazala što nam se dogodilo u društvenom, političkom, ekonomskom, ali i emotivnom životu kroz pet likova Lepe Brene. Počašćena sam što je kroz ovakav projekt prikazana epoha nekadašnje države, uz poruku da pjesma treba da nas spaja, a ne razdvaja - izjavila je Lepa Brena nakon beogradske premijere.
Ova pozorišna hit-predstava obara sve rekorde posjećenosti, bilježi uspjeh u cijelom regionu, a nakon mnogih odlaganja zbog epidemioloških prilika poslednjih godina, "Lepa Brena project" napokon je stigla na gostovanja u Hrvatsku, gdje za nju vlada neizmjerno veliko interesovanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 22:52