Najpoznatija lutka na svijetu / screenshot YouTube
18/07/2023 u 19:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Filmska priča o najpoznatijoj lutki: "Barbimanija" trese svijet

Rađeni su brojni animirani filmovi sa lutkom Barbi kao glavnim likom - doživjela je razne verzije - od klasične, novogodišnje, pa do Barbi astronauta, hirurga, rok zvijezde, ali ovo je prvi put da je urađen igrani film, a kako filmski kritičari navode, nijedna od svih verzija ne može da parira najnovijoj Barbi - Margo Robi

Više od godinu dana nakon snimanja i čak 14 godina nakon prvih ideja o stvaranju filma, kino publika širom svijeta gledaće prvi igrani film o najpoznatijoj lutki svih vremena - Barbi.

image

Barbi

screenshot YouTube

Rađeni su brojni animirani filmovi sa lutkom Barbi kao glavnim likom - doživjela je razne verzije - od klasične, novogodišnje, pa do Barbi astronauta, hirurga, rok zvijezde, ali ovo je prvi put da je urađen igrani film, a kako filmski kritičari navode, nijedna od svih verzija ne može da parira najnovijoj Barbi - Margo Robi.

Australijska glumica se proslavila ulogama u filmovima "Vuk sa Vol strita", "Odred otpisanih" i "Ja, Tonja", a ako ćemo suditi po njenim dosadašnjim ulogama "Barbi" će biti sve samo ne obična.

Kroz avanture od utopijske zemlje Barbilend do stvarnog svijeta Barbi prati njen dugogodišnji partner Ken, kojeg u, po mišljenju kritičara, najiščekivanijem filmu ljeta i godine tumači poznati kanadski glumac Rajan Gosling.

image

Barbi

screenshot YouTube

Pored njih dvoje u filmu se pojavljuju i Kejt Mekinon, Amerika Ferera, Simu Liu i Vil Farel, dok režiju potpisuju Greta Gervig (u njenom dosadašnjem radu ističu se "Bubamara" i "Male žene", oba nominovana za "Oscara") i njen suprug Noa Baumbah.

Glavni trejler filma otkriva nekoliko momenata koji bi mogli činiti zaplet ovog "roze" ostvarenja: Barbina stopala postaju ravna kad izuje štikle, sa krova kuće ne može da magično lebdi nego pada, a na um joj padaju sasvim nedolične teme za jednu igračku, kao što je smrt. Sve ovo tjera je da pođe u avanturu preživljavanja zvanu stvarni svijet.

image

Barbika

screenshot YouTube

Inicijativa za stvaranje filma je potekla iz fabrike igračaka "Mattel", a promociju je pratila rečenica: "Ako volite Barbi - ovo je film za vas, a ako ne volite Barbi - ovo je takođe film za vas".

Vijetnam zabranio prikazivanje filma

Vlasti u Vijetnamu zabranile su prikazivanje filma "Barbi" zbog scene s kartom na kojoj su osporavane teritorije u Južnom kineskom moru. Naime, Vijetnam je među zemljama koje osporavaju kinesko pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more.

"Linija od devet crtica" u obliku slova U koristi se na kineskim kartama Južnog kineskog mora za prikaz teritorija koje se svojataju. Peking već godinama gradi vojne baze na vještačkim ostrvima u tom području i sprovodi morske patrole u pokušaju da potvrdi svoje teritorijalne zahtjeve. Godine 2016. Međunarodni sud u Hagu presudio je protiv kineskih zahtjeva u Južnom kineskom moru, ali Peking nije priznao presudu. Među zemljama koje polažu pravo na teritoriju su Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji.

Glavna glumica je u jednom intervjuu rekla da je film sve osim onoga što očekujemo, dok je njen kolega Vil Farel takođe prokomentarisao film rekavši da on na savršen i sarkastičan način obrađuje mjesto žena u društvu i donekle daje objašnjenje zašto je Barbi kritikovana i zašto se djevojčice i danas igraju ovom lutkicom.

Ovo filmsko ostvarenje karakterišu i uvježbane koreografije i plesne numere među kojima prednjači klasik grupe "Aqua", sa Niki Minaž kao gostujućim izvođačem. Pored njih, tu su unikatni odjevni predmeti, koji su bili viđani na poznatoj lutkici tokom više od šest decenija.

Istorija popularne igračke

Barbara Milisent Roberts, poznatija kao Barbi, nastala je 1959. godine u američkoj fabrici igračaka "Mattel". Napravila je pravu revoluciju u svijetu igračaka, budući da su prije nje postojale samo "bebe lutke". Njen tron je bio nepoljuljan do početka 21. vijeka kada su se pojavile Bratz lutke. Ipak, koliko god bile zanimljive u određenom periodu, ove lutke se ne mogu porediti s uticajem koji je na industriju igračaka i popularnu kulturu imala Barbi.

"Barbi pink" boja je inspirisala modnu industriju ove godine, a tokom prethodnih slavnu lutkicu je pratila salva kritika zbog "Barbi sindroma", odnosno pojave da djevojčice i adolescentkinje nastoje da kopiraju njen izgled.

Sve ovo rezultovalo je novim izgledom Barbi, koji je "Mattel" izbacio 2016. godine, pa je jako zanimljivo hoće li se i u kojem kontekstu film dotaći ove teme.

Koje teme će biti obrađene u filmskom ostvarenju o slavnoj lutkici koja mora naći način da živi u stranom svijetu otkrićemo na velikim bioskopskim platnima, ali, kako kritika navodi, jedno je sigurno: "Barbimanija" trese svijet. Naime, rijetko je viđen toliki marketing oko najave filma kao što je trenutna situacija s filmom "Barbi", u prilog čemu govori i činjenica da čak i Google pretraživanje pojma Barbie ima poseban efekat s roze vatrometom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:33