Tom Henks / -SHUTTERSTOCK
04/10/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija napravila reklamu sa Tom Henksom, glumac se ogradio

Postoji video koji promiče neki stomatološki plan s AI verzijom mene. Nemam ništa s tim - poručio je Hanks

Oskarovac Tom Hanks nedavno je postao žrtva prevare na internetu. Naime, glumac je putem svog Instagram profila podijelio fotografiju i rekao kako se posljednjih dana pojavila reklama s njegovim likom te upozorio da je riječ o djelu vještačke inteligencije.

- Postoji video koji promiče neki stomatološki plan s AI verzijom mene. Nemam ništa s tim - poručio je Hanks.

Hanks je ranije govorio o "izazovu" koji vještačka inteligencija predstavlja za njegovu industriju, a to je pitanje bilo u fokusu u nedavnim štrajkovima holivudskih glumaca i pisaca.

Kako su AI sistemi postajali sve moćniji i sofisticiraniji, rasla je i zabrinutost oko njihove sposobnosti stvaranja sve realističnijih virtualnih verzija stvarnih ljudi.

Brojne slavne osobe korišćene su kao likovi za lažne objave na društvenim mrežama, koji se često koriste za prevaru ljudi. Vještačka inteligencija je pronađena i u pornografiji, koja se ponekad koristi kao oblik osvete, a to je potaknulo vladu da pooštri zakon u Engleskoj i Walesu kako bi se olakšalo kazneno gonjenje počinitelja.

Lažne AI slike i videozapisi političara također pogoršavaju problem dezinformacija na internetu. Bivši američki predsjednik Donald Trump i sadašnji predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski su među onima koji su se našli na meti.

Podsjećamo, Hanks je ranio izjavio da vjeruje da bi se mogao nastaviti pojavljivati u novim filmovima nakon što umre zahvaljujući moći umjetne inteligencije (AI).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:23