foto: Unsplash ilustracija / - FOTO: UNSPLASH ILUSTRACIJA
22/11/2022 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šest sati sna nije dovoljno da se tijelo regeneriše

Čaj od kamilice i uklanjanje svih izvora plavog svijetla, poput mobilnih telefona, televizora, tableta i računara, takođe može da pomogne

Opšte je poznato da nam je potrebno sedam do devet sati sna, ali mnogi od nas spavaju mnogo kraće od toga.

Stručnjakinja za spavanje Olivija Arecolo kaže da postoji značajna veza između spavanja i zdravlja. San utiče na sve – od pamćenja, preko stresa i emocionalnog stanja, do zdravlja kože i cjelokupnog zdravlja. A svi koji spavaju samo šest sati tokom noći, upozorila je Arecolo, imaju četiri puta veću verovatnoću da će se prehladiti.

- San je od vitalnog značaja. Oko 70 odsto hormona rasta proizvodi se u dubokom snu, a on je odgovoran za zdravlje kože, kao i za svaku ćeliju u tijelu. Uz nedovoljno vremena za oporavak, rastu šanse da ćemo biti iscrpljeni, rekla je za „The Beauty Chef“.

Arecolo objašnjava da se naš mozak rješava neurotoksina dok spavamo, a oni su krivac za gubitak pamćenja, čak i Alchajmerovu bolest.

- Dugoročni efekat nedostatka sna je još gori. Nosi 45 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja, navela je.

Iz tog razloga, ona savjetuje da preuzmete kontrolu nad svojim snom. Preporučuje uzimanje dodatka magnezija, ako je potrebno, za koji je poznato da podstiče pospanost i opuštanje.

Čaj od kamilice i uklanjanje svih izvora plavog svijetla, poput mobilnih telefona, televizora, tableta i računara, takođe može da pomogne, prenosi Index.hr.

- Plavo svjetlo potiskuje melatonin i pridonosi poteškoćama sa spavanjem, dodala je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:22