Ilustracija / - PIXABAY
05/11/2022 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tojota ulaže 70 milijardi dolara u električna vozila, problem nestašica litijuma

Tojoda, koji je opisao Tojotu kao veliku robnu kuću, rekao je da cilj kompanije „ostaje isti, da zadovolji najširi mogući krug kupaca sa najširim mogućim spektrom pogonskih agregata“

Najveći svjetski proizvođač automobila Tojota Motor planira da uloži 70 milijardi dolara u elektrificirana vozila u narednih devet godina, ali je zabrinjavajuće predviđanje generalnog direktora te kompanije Akio Tojode da će u narednih pet do deset godina nastupiti ogromna nestašica litijuma i nikla za baterije, zbog čega će nastati problemi u proizvodnji i lancu snabdevanja, prenosi Demostat.

Polovina od 70 milijardi dolara će biti namijenjena za automobile na potpuno električne baterije. Iako je riječ o značajnom ulaganju u električna vozila (EV), ono je manje od planova koje su iznijeli neki od Tojotinih glavnih konkurenata na tržištu, a istovremeno planirano ulaganje nije onoliko koliko bi neki željeli s obzirom na domašaj te kompanije na svjetskom tržištu.

U analizi koju je agencija Rojters objavila prije godinu, globalni proizvođači automobila planiraju da potroše više od pola triliona dolara na električna vozila i baterije do 2030. godine, istovremeno povećavajući investicije koje imaju za cilj da odviknu kupce automobila od fosilnih goriva, ali i ispune sve teže dostižne ciljeve dekarbonizacije.

Međutim, uprkos kritikama nekih investitora, ali i ekoloških grupa, Tojoda je prošlog mjeseca po obimu udvostručio svoju strategiju da nastavi da ulaže u niz elektrificiranih vozila za razliku od konkurenata kao što su Folkswagen i General Motors, koji su izjavili da će se u potpunosti posvetiti ulaganjima u potpuno električna vozila, piše Demostat.

Planovi koje Tojota ima u vezi sa ulaganjem u električna vozila mogli bi ili da učvrste nasleđe o kome govori Tojoda u svijetlu toga da on jednostavno rečeno voli automobile ili, pak, da mu ovo isto nasleđe koje ostaje u amanet njegovim naslednicima u potpunosti ocrne, što će zavisiti upravo od toga koliko brzo vozači budu prihvatali novu stvarnost zvanu električna vozila.

Tojoda, koji je opisao Tojotu kao veliku robnu kuću, rekao je da cilj kompanije „ostaje isti, da zadovolji najširi mogući krug kupaca sa najširim mogućim spektrom pogonskih agregata“.

Ti pogonski agregati će uključivati hibride i plug-in hibride (imaju SUS motor i elektromotor, a pune se na elektropunjaču), poput Priusa, zatim vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama kao što je Mirai, ali i 15 potpuno električnih modela baterija do 2025. godine.

Interesantno je da je Tojodin stav da u potpunosti električna vozila neće biti usvojena tako brzo kao što regulatori politike i Tojotini konkurenti na tržištu misle i to iz različitih razloga.

Kao značajne činioce na kojima zasniva ovakav svoj stav Tojoda vidi nedostatak infrastrukture za potpuno električna vozila, cijene tih vozila, ali i veoma raznovrsne fakte na kojima se zasnivaju izbori kupaca od regiona do regiona svijeta.

Tojoda veruje da će prihvatanje električnih vozila biti sporije nego što mnogi misle i da će propisi o zabrani gasa biti „teški“ za postizanje.

On veruje da će biti teško da se u praksi sprovedu propisi poput onih koji pozivaju na zabranu tradicionalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem do 2035. godine, a koje savezne države SAD poput Kalifornije i Njujorka najavljuju da će usvojiti.

Kompanija Tojota je za svoj cilj postavila nultu emisiju ugljenika do 2050. godine i to ne samo kroz potpuno električna vozila, ali postoje stručnjaci i aktivisti za zaštitu životne sredine koji dovode u pitanje uticaj električnih vozila na životnu sredinu ako se u obzir uzme rudarenje sirovina koje su neophodne za električna vozila, ali i ukupna proizvodnja vozila.

Otkako je Prius lansiran 1997. godine, Tojota je saopštila da je prodala više od 20 miliona elektrificiranih vozila širom svijeta. Istovremeno, ta kompanija tvrdi da je tom prodajom izbjegnuto 160 miliona tona emisije CO2, što je ekvivalentno uticaju 5,5 miliona potpuno električnih vozila na baterije.

Tojotino oklijevanje da lansira potpuno električna vozila ostaje kritikovano od strane ekoloških grupa kao što su Sierra Club i Greenpeace, koji su japanskog proizvođača automobila svrstali na dno svoje liste dekarbonizacije automobilske industrije u poslednje dvije godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:18