/ - PHOTO BY RICHáRD ECSEDI ON UNSPLASH
13/04/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Treba imati trenutke samo za sebe

Kreativnost - Biti sam omogućava vam da budete sa svojim mislima i da otkrijete svoj vlastiti glas

Jesmo li ikad zapravo sami? Pa i ne baš. Tehnologija je osigurala da smo uvijek povezani s ostatkom svijeta. Učinila je da nas od interakcije dijeli jedan klik i otad je svijet postao puno manji. U isto vrijeme, svakodnevno vidimo motivcije na saradnju i pokrete vezane za to u svakom aspektu našeg rada i života.

Mnoge dobrobiti

Ovi pokreti zasjenili su jedan od najvažnijih dijelova naših života, samoću. Evo samo nekoliko od mnogih dobrobiti koje proizlaze iz samoće, prenosi Avaz.

Kreativnost - Biti sam omogućava vam da budete sa svojim mislima i da otkrijete svoj vlastiti glas. U trenucima samoće otkrivate svoj pravi identitet i način izražavanja. Slobodni ste od bilo kakvih prekida ili vanjskih mišljenja. To je samo vaš vlastiti glas. Kreativnost cvjeta u samoći. Omogućuje vam da uronite u ideje, usredotočite se na probleme, razmišljate izvan okvira i posegnete duboko u sebe i svoju maštu na način koji nije moguć u blizini drugih. 

Razumijevanje - U isto vrijeme samoća vam pruža savršenu priliku da budete sami sa sobom i doista shvatite ko ste. Biti sam sa svojim mislima može otkriti mnogo toga o vama što inače ne biste shvatili. Sticanje dubljeg razumijevanja sebe pomoći će vam u svim aspektima vašeg života. I ne samo za sebe nego i za druge. Što bolje poznajete sebe, to bolje možete biti partner, prijatelj i osoba u svim drugim odnosima.

Bijeg od rutine

Obnova - Velik dio benefita samoće jest i to što vam daje priliku da se opustite i oporavite od svakodnevnog stresa. Vaše svakodnevno putovanje na posao, rutine spavanja, smetnje, ljudi i još mnogo toga imaju nevidljiv uticaj na vaš život.

S vremenom, ovo vas može poraziti: slomiti vašu volju, vašu inspiraciju i vaše vrijednosti. Udaljavanje od svega omogućuje vam da prekinete ciklus i oporavite se od svoje tipične rutine.

Daleko od smetnji

Svi smo čuli za velikog umjetnika ili pisca koji bježi na najvišu planinu ili pusto jezero da odradi posao, daleko od svih smetnji. Oni to rade jer doista djeluje. Kada imate jasno definiran zadatak koji zahtijeva usredotočenu pažnju, samoća je najbolji način da postignete svoje ciljeve. 

Svakako je lakše obaviti posao kada nemate telefonski poziv ili sastanak ili zvučni signal ili zujanje koji se uvijek natječu za vašu pozornost. U tim situacijama vaša puna pažnja može se usmjeriti na zadatak koji imate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:47