Kondenzacija, vlaga / - FOTO: PIXABAY
24/10/2023 u 09:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trik zbog kog ćete zaboraviti na kondenzaciju

Nekoliko dana nakon postavljanja na prozorima se stvara obilna kondenzacija. Zašto se to događa i kako to možemo spriječitii

Moderni prozori imaju mnoge prednosti: smanjuju uličnu buku, zadržavaju toplinu i još mnogo toga. Ali, kako to često biva u životu, sve ima prednosti i mane.

Nekoliko dana nakon postavljanja na prozorima se stvara obilna kondenzacija. Zašto se to događa i kako to možemo spriječiti?

Razlog je razlika između temperature vazduha u prostoriji i temperature vazduha napolju. Staklo je ono što razdvaja ova dva okruženja. Kada para dođe do njega, ona se pretvara u vodu i taloži u obliku kondenzacije, piše „Firenews“.

U hladnoj i prilično vlažnoj prostoriji, vjerovatnoća kondenzacije je veća. U toploj i suvoj prostoriji obično se ne formira. Po pravilu, na drvenim prozorima postoje vrlo male pukotine, kroz koje stalno ulazi veoma suv vazduh sa ulice, smanjujući vlažnost u prostoriji.

Nažalost, znojni prozori nijesu samo estetski problem. Kondenzacija ukazuje na nezdravu mikroklimu u stanu. Visoka vlažnost dovodi do pojave raznih vrsta gljivica i plijesni. Nedovoljna ventilacija doprinosi akumulaciji ugljen-dioksida i povećava koncentraciju štetnih materija u vazduhu. Kao rezultat toga, stanari počinju da se osećaju loše, prenosi Jutarnji.hr.

Kako spriječiti kondenzaciju?

Provjerite ventilaciju. Možda je začepljen ili je potrebna veća rešetka. Osim toga, u kuhinji možete ugraditi aspirator.

Provjerite da li postoje pukotine. Hladan vazduh i vlaga prodiru kroz njih i hlade cijelu strukturu.

Ne pravite prozorske pragove preširoke. Uvjerite se da radijator nije prekriven debelim zavesama.

Izolujte zidove. Moraćete da angažujete stručnjake za spoljnu izolaciju, ali rezultat je vrijedan svih napora i troškova. Zidovi će zadržati toplotu zimi i hladnoću ljeti.

Uklonite biljke ili akvarijum sa prozorske daske. Oni mogu poslužiti kao izvor viška vlage.

Pokušajte da smanjite vlažnost u prostoriji.

Ugradnju prozora povjerite samo iskusnim monterama i nadgledajte radni proces.

Skoro svi savremeni prozori opremljeni su podesivim sistemima. Pravilno i blagovremeno podešavanje prozora pomoći će vam da pronađete pravi način ventilacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. februar 2024 15:19