Бегова чорба / -FOTO: SHUTTERSTOCK
24/01/2022 u 06:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бегова чорба

Чорбе су увијек добар избор за трпезу са којима не можете оманути

Чорбе су увијек добар избор за трпезу са којима не можете оманути: телећа чорба, бијела пилећа чорба или јагњећа чорба. Добра одлука може бити и неки потаж: крем чорба од тиквица, крем чорба од целера, крем чорба од бундеве. Ми ћемо вам данас дати рецепт за предивну бегову чорбу.

Састојци

пилећи батак

пилеће груди са кожицом

2 крупније шаргарепе

1 празилук

1 средњи коријен целера

1 коријен пашканата

1 главица лука

2 везе листа першуна

20 сјеменки бамије (или грашка)

1 кашика вегете

мало куркуме

со, бибер

за густину:

1 јаје

2 кашике гриза

2 кашике брашна

2 дл јогурта

Припрема

КОРАК 1: У већем лонцу на мало уља продинстати, онако у комадима, опрано и добро посушено месо. Затим, без резања у комадима, убацити очишћено поврће (шаргарепу, празилук, целер, пашканат, першун, лук), посолити и улити воду да месо и поврће огрезну. Ставити на шпорет и, кад вода проври, смањити ватру на тихо, тек да лагано крчка неких 90 минута. Бамију ставити последњу у лонац, послије отприлике сат кувања.

КОРАК 2: Када се скува, садржај лонца измјестити у двије посуде. У једну ставити целер, пашканат и једну шаргарепу, уситнити их штапним миксером или изгњечити виљушком, па вратити у супу, коју смо загријали да поново лагано ври. У другу пребацити месо и преосталу шаргарепу.

КОРАК 3: Сада спојити јогурт, јаје, гриз и брашно, добро умутити жицом да нестану грудвице. Послије тога уз мијешање додати мало супе и зачине (вегету, куркуму, бибер), све вратити у лонац и пустити да се лагано крчка са супом.

КОРАК: 4: Пилетину рукама откостити и искидати на мале парчиће, додати јој на коцкице исјецкану ону другу шаргарепу и бамије, па на крају и пола везе уситњеног, свјежег першуновог листа. Све вратити у већ згуснуту чорбицу, промијешати и послије неколико минута скинути са ватре.

Послужење

Изнијети на сто са кришкама лимуна јер је бегова чорба одлична кад се мало закисели.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:05