/ -FOTO:VLADISLAV MITIć
23/04/2022 u 22:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Десерт за васкршњу трпезу: Направите чувену Васину торту

Аутентична српска торта настала је још давне 1908. године

Сјајна Васина торта је једина која носи мушко име. Прича о имену свjедочи да је то, по свој прилици аутентично српска торта настала још давне 1908. године.

Вјеровали или не, риjеч је о „љубави“ таште према зету. Извесни Параћинац Васа Чокрљан је, не жалећи паре, своју благословену супругу одвео бечким љекарима и тако спасао и њу и своје потомство. Али, спасао је и ћерку и унуче своје таште, која је у знак захвалности према зету, направила раскошну торту. Надjенула јој име по свом зету Васи.

Састојци

за кору:

5 јаја

5 кашика шећер

1 кашика презли

100 г мљевених ораха

1 изрендана корица од лимуна

мало путера за мазање калупа

за фил:

5 жуманаца

4 кашика шећера у праху

1 д л млијека

5 кашика шећера

200 г мљевених ораха

200 г путера или маргарина – са собне температуре

100 г чоколаде

сок од 1 поморанџе

кора 1 поморанџе - нарендана

за шам:

4 бјеланца

250 г шећера

1,5 – 2 дл  воде

Припрема

Ова торта се састоји од једне коре као основе, фила у средини и шама, односно чврсто улупаног бјеланца, по врху.

Kорак 1.

Одвојити бјеланца од жуманаца. Уз постепено додавање шећера, миксером умутити чврст снијег од пет беланаца и пред крај додати и жуманца. Затим додати презле, орахе и кору од лимуна, па лагано ручно - жицом помијешати са снегом од бјеланаца. Изнијети калуп за торту пречника 24 цм, дно покрити пек папиром, а бочне странице замастити путером.

Припремљену масу сипати у калуп, изравнати горну површину и пећи је у рерни загријаној на 180°Ц, 20 - так минута. Kору оставити да се охлади у калупу, па је извадити, скинути пек-папир и пребацити на тацну на којој ће се торта филовати и на крају бити послужена.

Kорак 2.

Припрема фила: У мањи метални суд убацити 5 жуманаца и мутити их жицом уз постепено додавање шећера у праху (4 кашике). Потом их ставити на пару (на нешто већи суд у коме ври вода) и кувати не дуже од 5 минута, па оставити са стране.

Прокувати млијеко са пет кашика шећера и док је врело прелити преко ораха. Млека треба тек толико да се ораси напаре, али не и да пливају. И њих оставити са стране.

Сада миксером умутити путер са собне темпаратуре, па наставити миксање уз поступно додавање припремљених састојака следећим редом: ораха попарених у млијеку, жумањца скуваних на пари, чоколаде отопљене на пари или микроталасној, рендану кору и сок од поморанџе. Готов фил треба да је кремаст и средње густине, па треба водити рачуна о количини сока који се додаје, како га не би исувише разриједили.

Kорак 3.

Прво филовање: Kору мало натопити са соком од поморанџе, а затим нанијети фил и лијепо га распотедити по цијелој површини укључујући и тањи слој са спољње стране коре. Док се не заврши припрема шама која слиједи, кору са филом треба држати у фрижидеру.

Kорак 4.

Припрема шама: Шећер прелити водом и ставити на умерену ватру да се шпинује, све док не добије густину и изглед меда. Са 2 д л воде шпиновање ће трајати око пола сата.

У потпуно сув суд убацити и мутити миксером четири бјеланца која су била најмање сат времена на собној темпаратури. Kада се створи чврст шне, наставити миксање уз сипање врућег шпинованог шећера у танком млазу. Мутити све док се садржај потпуно не охлади.

Kорак 5.

Друго филовање: Извадити торту из фрижидера и наносити шам, пазећи да се при том не праве џепови ваздуха. Површину поравнати широком шпатулом или ножем који је добро повремено провући кроз врелу воду. Торту посути ренданом чоколадом и ставити у фрижидер да преноћи до употребе.

Послуживање

Прије сјечења, торту извадити и држати на собној температури 20 – так минута.

Нож провући кроз врелу воду, како би се мало угрејао, обрисати га и вертикално забости у центар торте.

У том положају нож полако повлачити ка споља и када дођете скоро до ивице оборити га.

Савети уз овај рецепт

Приликом филовања можете ставити обруч калупа (са помјерајућим дном) око коре и преко нанијети фил. Заједно са калупом кору са филом убацити у фрижидер да се стегне. Исто можете урадити и приликом завршног наношења шама.

Уколико вам не иде за руком нимало једноставна припрема шама за ову торту, замијените га готовом шлаг пеном.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:27