/ Фото: Илустрација
13/06/2021 u 10:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џем од јагода по рецепту наших бака

Парче хљеба намазано џемом враћа нас у дјетињство

Сезона је јагода, а осим у свјежем издању, ови црвени слатки плодови неодољиви су и у џему. Парче хљеба намазано џемом од јагода враћа нас у дјетињство када смо ову сласну комбинацију радо конзумирали за доручак и за вечеру, као и за ужину.

Предност се увијек давала џему направљеном код куће у односу на онај куповни, а савршено се слаже уз палачинке или као нађев у колачима.

А и данас се радујемо када у дому нађемо теглу џема направљеног по рецептури наших бака. Јагоде ових дана можемо пронаћи на тржницама и у продавницама, а они срећни их имају и у својим баштама - те је вријеме да се направи џем по рецепту који не одузима превише времена, а који и наше баке користе од давнина.

Укус јагода, шећера и лимуна, без конзерванса, спаја се у овој савршеној посластици.

Састојци (за 500 г џема):

1 кг очишћених јагода

500 г шећера

сок једног лимуна

Припрема: 

Јагоде очистите, пресијеците их напола, па ставите у широку шерпу, за коју знате да јој дно не загоријева. Затим поспите јагоде шећером и оставите да одстоје тако 30 минута како би пустиле сок. Ако желите, овај поступак можете да урадите и увече, па оставите јагоде да одстоје преко ноћи - што више, то боље.

Kада јагоде пусте док, пређите на процес кувања џема. Јагоде благо изгњечите, па укључите ринглу на најјаче, све док смјеса не прокључа. Онда смањите на умјерену температуру и оставите џем да се крчка око сат времена. Смјеса док се крчка све вријеме пјени и потребно је ту пјену у континуитету склањати помоћу кашике.

Заправо, када престане да пјени, то значи да је џем готов. Скините џем са рингле, па додајте сок од лимуна и благо све промијешајте. Тегле у које ћете сипати џем треба претходно да загријете у рерни на 100 степени, па да још врућ џем сипате у њих.

Затворите их, окренете за час наопако како би се направио вакуум и оставите да се охладе.  Kада су се потпуно охладиле, ставите их на хладније и мрачно мјесто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:39