yarrow (Achillea millefolium) / - PETAR MILOšEVIć
04/06/2021 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хајдучка трава: Нема шта не лијечи - чисти унутрашње органе и ублажава реуму

Хаjдучка трава не изазива навику и може да се свакодневно користи за jачање органа за варење. Регулише и рад бубрега, а дјелотворна jе и код реуматских болова у леђима

Хаjдучка трава (Ацхилеа миллефолиум), у народу позната jош и као спориш, столисник, хаjдучица и рањеник, зељаста jе вишегодишња биљка са jедном или неколико стабљика, свијетлозелене или црвенкасте боjе.

Може да нарасте и до jедног метра висине. Листови су равномјерно распоређени дуж стабла. Цвјетови су бијели, у облику цвати на врху стабљике. Расте као самоникла биљка, обично уз путеве и на ливадама и пашњацима.

Кад и како се бере

За лијечење се користи горњи дио са цвјетном главицом, до 30 цм дужине. Бере се током лјета, од почетка jуна до краjа августа. Суши се у букету окренутом наопачке да цвјетови задрже боjу, на сувом и промаjном мјесту. Чува се у кесицама од jуте, на тамном мјесту. Кад jе осушена, хаjдучка трава има рок траjања око годину и по дана.

Шта лијечи

Хаjдучка трава не изазива навику и може да се свакодневно користи за jачање органа за варење. Регулише и рад бубрега, а дјелотворна jе и код реуматских болова у леђима. Препоручуjе се и код ангине пекторис и њених пратећих симптома. Корисна jе и за лијечење jетре, слезине, панкреаса, жутице. Помаже и у лијечењу хемороида, чак и кад крваре, као и у случаjу крварења из желуца.Чаj jе дјелотворан и у лијечењу нередовних менструациjа код младих жена, уклањању валунга и других неприjатних симптома у климаксу, али и касниjе, кад жене уђу у позниjе године.Купке од хаjдучке траве успјешне су у лијечењу бијелог прања, упале jаjника, обољења материце и поjаве миома, као и за болове у рукама и ногама.Корисна jе и код лијечења мигрене, несвјестице, нагона за повраћањем, сузења и секрециjе очиjу, крварења из носа. Успјешно прочишћава крв и цио организам чак и након исцрпљуjућих хемиотерапиjа.У народноj медицини од давнина се користи за посипање и превиjање рана финим прахом добро осушене и млјевене биљке.

Упозорење

Осетљиве особе треба да буду опрезне при употреби хаjдучке траве jер може да изазове алергиjску реакциjу. У таквим случаjевима треба користити само изузетно младу и тек процветалу биљку, а чаj пити у малим количинама.

Чаj против надимања и гасова

Помешати по 25г цвета и листа хаjдучке траве, кичице (горчице), линцуре, нане и коморача. Jедну кашику ове мешавине прелити са 1 дл кипуће воде, поклопити, и млако пити пола сата пре jела, три пута дневно.

Против хроничног гастритиса

Помешати по 20 г листа и цвета хаjдучке траве, подубице, траве иве, маjчине душице и камилице. Jедну кашику мешавине прелити са 1 дл кипуће воде, поклопити, и млако пити пола сата пре jела, три пута дневно.

Мелем против хемороида

Загреjати 300 г свињске масти да се истопи, па додати по jедну пуну шаку листова и цветова хаjдучке траве и цвјетова невена. Мијешати док не почне да "цврчи", па склонити с ватре и наставити с мијешањем jош 2 минута. Поклопити и оставите на хладном мјесту 24 сата. Затим поново загриjати на лаганоj ватри да се отопи, уз непрестано мијешање. Кад се масноћа отопи, проциједити, додати 10 капи уља лаванде и сипати у чисту и суву посуду са поклопцем коjи се добро затвара. Мелем наносити два пута дневно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 10:51