Хладан потаж од спанаћа / - SHUTTERSTOCK
24/05/2022 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хладан потаж од спанаћа

Спанаћ је једна од најздравијих намирница које човјек користи у својој исхрани

Уколико немате много времена, а желите нешто укусно на кашику, ова крем чорба је идеално јело за вас. Једе се и хладна, што у овим врелим данима окрепљује и освјежава.

Спанаћ не зову џабе супернамирницом.

Зна се да је једна од најздравијих намирница које човјек користи у својој исхрани. И у вријеме љетњих врућина „преобучен“ у лагани потаж, спанаћ је идеалан оброк. Брзо се припрема, а једе се и хладан, што нас окрепљује, освјежава и враћа изгубљену енергију.

Састојци:

1 коцка путера или маргарина (око 50 г)

1 главица црног лука (ситно сјецкан)

3 чена бијелог лука (ситно сјецкан)

1 кромпир (нарезан на коцкице)

½ л воде

1 пилећа или говеђа коцка за супу

½ л млијека

½ кг свјежег спанаћа

корица од ½ лимуна

мало бибера

мало нарибаног мускатног орашчића

павлака за кување (количина по укусу)

Припрема:

КОРАК 1: Лук пропржити на путеру 5-6 минута док не застакли. Додати бијели лук и кромпир па мијешати кратко на ватри, тек да бијели лук замирише. Улити воду са пилећом коцком и све динстати 10-ак минута док кромпир не омекша.

Сипати млијеко и када прокува, ватру утишати и додати половину очишћеног и исјеченог спанаћа и нарендану корицу лимуна. Спанаћ кувати поклопљен 15-ак минута и када потпуно свене, прохладити га.

КОРАК 2: Додати и преостали свјеж спанаћ са којим ће чорба добити свјежину и лијепу зелену боју. Штапним миксером или у блендеру све добро умутиту док се не добије лијеп глатки крем. Побиберити и додати мало ренданог мускатног орашчића па чорбу вратити на ватру, још мало угријати и по потреби кориговати густину.

Павлаку додати по жељи приликом сервирања.

Послужење

Сервирати у лијепим дубљим чинијама. Прво ставити парче препеченог хљеба, па преко њега сипати чорбу. У сваку порцију, по жељи додати кувану или киселу павлаку, која ће вашем потажу дати, не само нови укус, већ и лијеп изглед.

Савјет уз овај рецепт

Да бисте добили жељену густину крем чорбе, на самом крају додајте још мало воде, ако је прегуста, а уколико је ријетка укувајте је уз мијешање све док вишак текућина не испари.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:47