Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
30/10/2022 u 22:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako pripremiti odličan domaći liker od kore mandarina

Trebaće vam neprskane i zrele mandarine iz ekološkog uzgoja, votka, šećer i malo strpljenja

Likeri od agruma su svestrani i vrlo se često koriste u koktelima, piše Index.hr. Iako ih uvijek možete kupiti u prodavnici alkoholnih pića, priprema likera od nule je jednostavna i nudi nekoliko načina da ih prilagodite svom specifičnom ukusu i potrebama.

Ovdje je riječ o pripremi likera od kore mandarina, ali na isti način možete pripremiti i liker od narandžine kore. Recept zahtijeva samo nekoliko sastojaka, a iako priprema nije najbrža, uglavnom se radi o prilično jednostavnom projektu.

Priprema

Trebaće vam neprskane i zrele mandarine iz ekološkog uzgoja, votka, šećer i malo strpljenja. Mandarine dobro operite, osušite, ogulite i koru narežite na trakice. Koru mandarine stavite u teglicu i prelijte votkom. Čuvajte na hladom mjestu i svaki dan lagano promućkajte teglicu.

Nakon sedam dana izvadite koru iz tečnosti i provjerite je li lomljiva. Ako je korica hrskava, spremna je za pripremu likera. U loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte šećer i vodu. Uz povremeno miješanje pričekajte da se šećer otopi pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite alkohol iz teglice i u nju dodajte šećerni sirup i promiješajte.

Dobijenu tečnost prelijte u čistu i sterilizovanu bocu. Liker čuvajte u frižideru, a možete ga poslužiti kao aperitiv, koristiti u koktelima ili pripremi poslastica. Iako je liker odmah pitak, ukus će mu se dodatno poboljšati kada odstoji još nedjelju ili dvije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:36