/ Фото: Илустрација
17/11/2021 u 22:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Краљица свих славских трпеза: Ово је оригинални и прави рецепт за руску салату

Рецепт је годинама чуван као тајна, али је један довитљиви помоћни кувар украо рецепт

Оригиналну rуску салату креирао је Луцијен Оливиер, средином 19. вијека. Рецепт је годинама чуван као тајна, али када је наводно помоћни кувар украо рецепт, од тада је постала неизоставна у свим свечаним и благданским приликама.

Оригинални рецепт је једноставан, али у томе и јесте његова чар.

Иако постоје бројни рецепти, у које се додаје све и свашта: од павлаке, сенфа, папра, лимуновог сока, па чак и јабука, најједноставнија верзија ове салате је најукуснија. 

Умјесто шунке (која је најуобичајенија) многи додају и кувану пилетину, а други преферирају да салату праве са печеницом, што јој даје посебан укус.

Могу се правити и мање количине салате. Само је важно да сачувате праву мјеру поврћа, краставаца, јаја и меса.

Састојци:

8 већих кромпира

8 мркви

8 јаја

1 тегла киселих краставаца (нето краставаца буде 350-500г)

тегла мајонеза (око 650 мл, 630 г)

пола кг грашка

пола кг куваних пилећих прса, шунке или сушене печенице

1 кашичица соли

Припрема:

Kромпир и мркву добро опрати. Ставити у лонац са водом, додати пола кашичице  соли. Нека се кува један сат, оциједити из воде и пустити да се хлади.

Одвојено (будући да се краће кува) скувати грашак и цијела јаја. Пустити да се и то хлади. Ово двоје кувати око 10 минута након што прокључа вода.

image

Фото: Илустрација

- Фото: Илустрација

Kромпир, мркву и јаја треба огулити, изрезати на коцкице, величине по жељи, додати грашак, краставце и шунку коју смо такође изрезали на коцке, додати мајонез и све заједно добро измијешати.

Посебни трикови: 

Kод прављења руске салате битно је да комади поврћа код сјецкања буду приближно исте величине.

Наравно да је немогуће унифицирати величину јер се ради о поврћу различитих облика. Но, како би било све усклађено, добро би било задржати величине.

Ако правите мање количине руске салате, или повећавате количину, мијењате пропорционално количину свих састојака. Без обзира да ли преферирате неки састојак, руска салата има најбољи укус када се сви састојци повежу, а не да превлада неки од састојака.

Када кувате кромпир и мркву, уколико их прво огулите па потом кувајте, а пред крај кувања можете у исту воду додати и грашак, како бисте уштедјели на времену потребном за припрему салате. 

Поврће можете насјецкати и прије кувања и куувати насјецкану мркву и кромпир. У том случају кување састојака може трајати краће.

Све састојке треба пустити да се добро охладе прије сједињавања. Такође, јаја прије гуљења добро охладите и прије резања. Тек кад су сви састојци добро охлађени, можете их сјединити и добро измијешати да се све добро повеже.

За хлађење планирајте довољно времена, будући да се ради о већој количини јер не можете пуно убрзати процес. 

За припрему руске салате одвојите довољно времена, потребно је све састојке очистити и насјецкати. То може потрајати и тешко је процес убрзати.

Припрема руске салате није компликована и довољно је пратити рецепт. Планирајте довољно времена, како за припрему поврћа, тако и послије за хлађење састојака.

За декорисање руске салате можете користити алеву паприку, босиљак, першун или било који свјеже зачинско биље које имате при руци.

Будући да руска салата већ има довољно боја, и сама је прилично декоративна и ефектно изгледа као послужење. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:08