Кандирани ораси / - Кандирани ораси
23/05/2021 u 17:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најновије истраживање показало да ораси смањуjу упале у тијелу

Ораси садрже есенциjалне омега-3 масне киселине у облику алфа-линоленске киселине (АЛА), коjа има улогу у раду мозга, а показало се и да помаже у заштити од болести срца и смањењу упала у тијелу

Орашасти плодови су на основу многих истраживања и даље врло корисни за наше здравље. Они побољшаваjу здравље цријева и срца, успораваjу старење, а ново истраживање тврди да конзумирање ораха смањуjе упалу.

У извештаjу обjављеном у часопису „American College of Cardiology“, истраживачи су покушали да утврде како jе на упалне биомаркере утицала исхрана обогаћена орасима.

Изворна студиjа под називом Ораси и здраво старење (WАХА) први пут jе обjављена пре осам година.

Нова процјена открила jе да jе свакодневно укључивање ораха у ваше оброке повезано са смањењем упала. Током двогодишњег периода, студиjа jе праћена узорком групе од око 700 људи у старости између 63 и 79 година у погледу когнитивног здравља међу осталим маркерима старења.

Иако се не сматраjу нужно грицкалицама попут бадема или индиjских ораха, орах има много хранљивих састоjака,заправо ораси могу да се сврстаjу међу наjздравиjе орашасте плодове.

Садрже есенциjалне омега-3 масне киселине у облику алфа-линоленске киселине (АЛА), коjа има улогу у раду мозга, показало се и да помаже у заштити од болести срца и смањењу упала у тијелу, пише Минд Бодy Греен, преноси Н1.

Иако су учесници овог истраживања добиjали орахе као међуоброк, можете их додавати у своjа омиљена jела због додатних хранљивих састоjака.

Орахе може jести самостално али их можете додати у салату од воћа или од поврћа. Такође их можете додати и у каше за доручак.

Ови орашасти плодови су одличан додатак песто сосу, аjвару, разним сланим и слатким намазима и наравно десертима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:37